Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

Dare Hriberšek

10. avg 2018 ob 01:14:30

Raziskovalci Ameriške agencije za boj proti drogam (DEA), so zaznali močan padec deleža ilegalnih dejavnosti povezanih s transakcijami v bitcoinih. Poseben oddelek v okviru DEA z deseterico zaposlenih, se namreč ukvarja predvsem s preučevanjem temnega spleta v povezavi s kriptovalutami in ena od uslužbenk je o svojem delu spregovorila za Bloomberg.

Seveda pa to ne pomeni, da je s kriminalom povezanih transakcij s kriptovalutami kaj manj. Nasprotno, njihovo število se skladno z razmahom temnega spleta od leta 2013 strmo povečuje, se je pa njihov delež zmanjšal zaradi razmaha popularnosti bitcoina. Še pred petimi leti je bilo takih transakcij kar 90 %, trenutno pa zajemajo le še kako desetino vseh. Večino aktivnosti trenutno zavzemajo špekulanti, ki v svetu kriptovalut poskušajo preprosto kaj zaslužiti.

Kriminalne združbe pa še vedno rade izkoriščajo določeno mero anonimnosti, ki jo poslovanje z bitcoinom omogoča, zlasti za čezmejne transakcije in pranje denarja. Kriptovalute so v tem smislu nadomestile gotovino. Tako poslovanje je zanje hitrejše, cenejše, med njimi pa vlada prepričanje, da je tudi varnejše. Ker ne poteka prek bank, ni pod neposrednim nadzorom katere od državnih vlad in ker v primeru preiskave ni organa oz. podjetja, ki bi ga organi pregona lahko vključili v svoje postopke.

A kot vemo, ni čisto tako. Po besedah predstavnice DEA, tudi uradni organi znajo izkoriščati danosti blockchain tehnologij. Transakcije so javne, kar je postal dragocen vir za sledenje in iskanje vzorcev, kriptodenarnice pa precej slabo skrivajo identiteto svojih uporabnikov. Zato na popularnosti pridobivajo kriptovalute, katerih fokus je zasebnost, denimo Monero in Zcash. A kljub temu je DEA že našla načine za sledenje tudi pri njih. Kot je še povedala predstavnica DEA, si preiskovalci kaznivih dejanj v resnici želijo, da bi se jih nepridipravi posluževali še naprej.