Podkupljiva preiskovalca v primeru Silk Road kriva

Matej Huš

2. jul 2015 ob 14:47:41

Glavni preiskovalec v primeru Silk Road, ki se je končal z dosmrtno obsodbo ustanovitelja in skrbnika strani, Carl Force, je na predobravnalnem naroku priznal vsa očitana kazniva dejanja. Že marca letos je namreč tožilstvo vložilo obtožnico, ki ga bremeni izsiljevanja, pranja denarja in oviranja preiskave.

Force je med preiskavo Silk Roada izsiljeval Ulbrichta in od njega prejel okrog 200.000 dolarjev. Nekaj denarja je dobil v zameno za informacije o preiskavi, ko je pod psevdonimom French Maid stopil v stik z Ulbrichtom, nekaj pa si jih je prisvojil v interakcijah prek računa z vzdevkom Nob, ki je bil uradni službeni profil za potrebe preiskave Silk Roada. Tretji poizkus izsiljevanja pod imenom Death from Above pa mu ni uspel.

Dodaten konflikt interesov je imel, ko je studiu 20th Century Fox prodal zgodbo o podrobnosti preiskave, za kar je prejel 240.000 dolarjev. Dogovora nadrejenim ni razkril. Nezakonito je bilo tudi njegovo delovanje v primeru bitcoinske borze CoinMKT, kjer je bil pomemben investitor. Z računa jim je ukradel za 370.000 dolarjev, a je le desetino posredoval delodajalcu kot zaseženo, preostanek pa je spravil v lasten žep. Za primerjavo vseh številk: Force je bil zaposlen kot preiskovalec pri Agenciji za nadzor drog (DEA), kjer je imel letno plačo okrog 150.000 dolarjev. Sodišče bo kazen izreklo oktobra. Force je že obljubil plačilo 500.000 dolarjev stranske kazni, zagrožena zaporna kazen za pranje denarja pa je 20 let.

Tudi drugi podkupljivi agent Shaun Bridges je že napovedal, da se bo izrekel za krivega.