Prevaranti ukanili DEA, ki jim je podarila 50.000 dolarjev tethra

Matej Huš

27. avg 2023 ob 12:21:57

Spletni prevaranti so ukanili ameriško Agencijo za boj proti mamilom (DEA), da jim poslala za 50.000 dolarjev tethra, ki bi ga bili morali posredovati vladni agenciji Marshals Service (USMS). Gre za del zaseženih tethrov v višini 500.000 dolarjev, ki jih je DEA pridobila maja letos z dveh računov na platformi Binance in pripadajo osumljencem nezakonitega razpečevanja mamil.

Po zasegu so tether prenesli v fizično denarnico, ki je pod nadzorom DEA. Ta je nato USMS poslala 45 dolarjev v testnem nakazilu, kar so opazili prevaranti. Ti so potem ustvarili svojo denarnico, ki je imela prve in zadnje znake enake kot naslov USMS. Nato so DEA poslali naslov lažne denarnice kot žeton (airdropped token). Ker DEA ni preverila celotnega naslova - to so dolgi okrog 30 znakov, temveč očitno le prve in zadnje znake - ga je uporabila. Prevaranti so imeli srečo, da je DEA kar v prvem poizkusu poslala 50.000 dolarjev.

Ko je USMS opazil napako, so na to opozorili DEA, a je bilo prepozno. Zlikovci so tether že prejeli, zamenjali v ether in premaknili na nove naslove. Preiskava je sicer odkrila, s katerih računov na Binance so bile nakazane provizije (gas fee), kar je preiskovalcem dalo elektronske naslove, ki vodijo na Gmail. DEA sedaj od Googla terja podatke o lastnikih teh računov.