Bitstamp dobil novega lastnika

Matej Huš

29. okt 2018 ob 18:18:00

Priljubljena menjalnice kriptovalut Bitstamp, ki sta jo leta 2011 ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak, je dobila novega lastnika. Kupila jo je belgijska investicijska družba NXMH, ki je po neuradnih podatkih za Bitstamp odštela 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti posla Kodrič in NXMH ne razkrivata.

Reuters poroča, da je NXMH, ki obvladuje za več kot dve milijardi dolarjev naložb, eno izmed štirih podjetij, ki so izkazala interes za prevzem Bitstampa. Kodrič je dejal, da prodaja ni bila načrtovana, niti niso aktivno iskali kupcev. Zaradi povečanega zanimanja za trg kriptovalut so sredi minulega leta začeli na vrata Bitstampa trkati snubci. Na koncu so se odločili za NXMH, ker bo ta podjetju omogočil nadaljevanje delovanja v trenutni obliki. Korbit, ki je prav tako v lasti NXMH, se ne bo povezoval z Bistampom.

NXMH je kupil 80-odstotni delež v Bitstampu, medtem ko je 10 odstotkov ostalo v Kodričevih rokah. Ta bo tudi ostal izvršni direktor podjetja. Merlak, ki je imel v lasti 30 odstotkov Bitstampa, od leta 2015 v podjetju ni bil več aktiven in je svoj delež v celoti prodal.

Zgodba o Bistampu je eden izmed primerov podjetja iz garaže, saj sta ga Kodrič in Merlak leta 2011 ustanovila s tisoč evri osnovnega kapitala, strežnikom in nekaj prenosnimi računalniki. Do danes je Bitstamp zrasel v eno največjih borz, ki ima dnevno okrog 100 milijonov dolarjev prometa. Čeprav je promet v primerjavi z lanskim vrhuncem upadel za 60-70 odstotkov, je Bitstamp še vedno dobičkonosen.