Volkswagnov načrt za vpoklic 3-litrskih dizlov neustrezen

Matej Huš

14. jul 2016 ob 21:17:18

Kalifornijska agencija za okolje (CARB) je zavrnila Volkswagnov predlog za popravilo avtomobilov s 3-litrskimi dizelskimi motorji, za katere so lani tudi ugotovili kršitve okoljskih standardov glede emisij dušikovih oksidov. Volkswagen naj bi bil vozila prilagodil tako, da so ravno opravila 1370 sekund trajajoč test, potem pa so prekoračevala meje za izpuste. Medtem ko bo Volkswagen vozila z dvolitrskimi motorji lastnikom odkupil in izplačal odškodnino, je za močnejše motorje tlelo upanje, da jih bo mogoče popraviti z manjšimi stroški. Za zdaj ostajajo v vicah.

Razlika je precejšnja, saj 3-litrski motorji za razliko od 2-litrskih niso imeli opreme za aktivno goljufanje, so pa kljub temu pretirano onesnaževali, ker so imeli AECD (auxiliary emission control device), česar Volksagen regulatorjem ni razkril. Zato se je sedaj pričakovalo, da bo popravek poceni in enostaven ter da ne bo vplival na zmogljivosti vozila. A za zdaj bo treba na kakršnokoli rešitev še počakati. Na srečo je teh motorjev bistveno manj, in sicer v ZDA le okoli 85.000, saj so v vozilih Audi A6, A8 in A8L, A7, Q5 in Q7, Porsche Cayenne in Volkswagen Touareg. Dvolitrskih pa je bilo 482.000. CARB obravnava primera ločena, ker je narava kršitve bistveno drugačna (v šibkejših motorjih napravah za goljufanje, v močnejših pa nepojasnjena naprava za zagotavljanje testnemu ciklu prilagojenih pogojev delovanja).

Končni predlog za odkup ali modifikacijo (po želji) vozil z 2-litrskimi motorji bo znan konec meseca in naj ne bi bi problematičen, saj so tudi z osnutkom vsi zadovoljni. Precej drugače pa bo s 3-litrskimi motorji V-6. CARB je namreč zapisal, da so predlagane spremembe "nepopolne, bistveno pomanjkljive in ne zadoščajo zakonskim zahtevam za povrnitev vozil v homologirano stanje". Predlog je pomanjkljiv, ker ne vsebuje tehničnih podrobnosti o tem, kaj bi sploh popravljali (niti AECD ni točno definiran!) in kako bi zagotovili spoštovanje zakonodaje. Če ne bo dogovora, bodo morali odkupiti tudi ta vozila.

Audi, ki je sporne 3-litrske motorje zasnoval, je v odzivu dejal, da gre za proceduralni korak v skladu s kalifornijskim zakonom, ki bo vplival na načrte za vpoklic spornih vozil. Preizkusi in iskanje rešitev se bodo nadaljevali.