Volkswagen bo v ZDA odkupil pol milijona goljufivih avtomobilov

Matej Huš

22. apr 2016 ob 08:29:44

Volkswagen bo v ZDA, kjer so normativi za dovoljene izpuste dušikovih oksidov toliko strožji od evropskih, da vseh vozil iz škandala z goljufivo programsko opremo ne morejo popraviti brez vpliva na lastnosti, od lastnikov odkupil pol milijona vozil z 2-litrskimi dizelskimi motorji. To predvideva najnovejši dogovor z ameriško agencijo za varovanje okolje EPA, saj se je rok za dosego dogovora iztekel včeraj. Kaj bodo storili z drugimi spornimi - okrog 90.000 trilitrskimi - vozili, se še niso dogovorili.

Finančne podrobnosti bodo dorekli do junija, sedaj pa so sprejeli načelni dogovor, da bodo avtomobile odkupovali po pošteni cen, kakršno so imeli še pred izbruhom afere. Vozila, ki jih bo mogoče popraviti, bodo na željo lastnikov tudi popravljali. Kdor ima vozilo na lizing, ga bo lahko vrnil. Poleg tega bodo kupci nekaterih dizelskih avtomobilov prejeli znatne odškodnine, skupno naj bi šlo za milijardo dolarjev. V sklad za odpravo posledic na okolje bo Volkswagen še nerazkrito vsoto, ter nekaj še za promoviranje zelenih avtomobilskih tehnologij. Ni pa še jasno, kaj se bo zgodilo z odkupljenimi vozili in ali jih bo Volkswagen smel prodati v drugih državah, kjer so normativi tudi ohlapnejši, da so tam sprejemljiva.

Skoraj gotovo je tudi, da začetna ocena stroškov sanacije te hude napake ne bo dovolj. Poleg stroškov odkupa pol milijona vozil in predelave vozil drugod po svetu, so tu še morebitne globe, saj v ZDA še vedno poteka kazenski postopek, prav tako tudi v EU. Konzervativne ocene dosedanje stroške postavljajo na okrog 30 milijard evrov.

Vse podrobnosti dogovora morajo doreči do 21. junija, zaslišanje pred sodiščem, ki mora poravnavo še potrditi, pa bo 26. julija.