Volkswagen bo v ZDA odkupil tudi nekatera vozila s 3-litrskimi motorji

Matej Huš

2. feb 2017 ob 19:07:46

Po pričakovanjih se je Volkswagen poravnal tudi v skupinski tožbi, ki so jo zoper podjetje vložili lastniki dizelskih vozil s 3-litrskimi motorji. Skupno gre za 75.000 vozil iz let 2009-2016, ki so prav tako kakor precej številčnejša množica tistih 2-litrskimi motorji uporabljala programsko opremo za goljufanje pri izpustih škodljivih dušikovih oksidov. Ker so goljufanje v 3-litrskih motorjih odkrili pozneje, je šlo za ločen sodni proces.

Prizadete avtomobile so razdelili v dve skupini. Prvo generacijo sestavljajo letniki 2009-2012, generacijo 2 pa 2013-2016. Vozil iz prve generacije Volkswagen ne bo uspel popraviti, zato jih bo lastnikom odkupil. Poleg tega bodo prejeli še od 7 do 14 tisočakov odškodnine. Lastniki vozil 2. generacije bodo morali počakati na Volkswagnove inženirje, ki imajo do konca oktobra čas, da razvijejo popravek in ga certificirajo pri Agenciji za varovanje okolja (EPA) in Upravi za čist zrak Kalifornije (CARB). Če bodo zamudili, bodo lastniki dobili 500 dolarjev odškodnine, še toliko pa tudi, če bo popravek kakorkoli vplival na zmogljivosti vozila. K temu je treba prišteti še od 7 do 16 dolarjev odškodnine. Če jim popravka ne bo uspelo pripraviti, bodo morali odkupiti tudi ta vozila. In kaj se zgodi z vozili, ki jih Volkswagen odkupi? Čakajo na boljše čase, saj nekatera Volkswagen uspe popraviti.

Vse skupaj pomeni, da se Volkswagnu obeta še okrog 1,2 milijarde dolarjev dodatnih stroškov. To neposredne stroške fiaska v ZDA dviguje že na 23 milijard dolarjev.