Nove težave za Volkswagnove 3-litrske motorje

Matej Huš

8. avg 2016 ob 22:34:41

Afera z goljufanjem pri emisijah dušikovih oksidov v Volkswagnovih dizelskih motorjih, ki so jo lani jeseni odkrili v ZDA, ne jenja. Medtem ko je v ZDA poravnava za dizelska vozila z 2-litrskimi motorji dogovorjena, saj bo VW vozila odkupoval ali predeloval, usoda 3-litrskih motorjev še ni znana. VW se trudi, da bi šlo le s programskimi popravki. Teh pa bo očitno malo več, saj so po poročanju Bilda am Sonntag in Reutersa v vozilih pred kratkim odkrili še tri nelegalne kose programske opreme, ki so namenjeni goljufanju.

Novoodkrita programska oprema, ki naj bi jo imeli vsi v ZDA naprodaj dizelski avtomobili s 3-litrskimi motorji iz koncerna (torej Audi Q7, Porsche Cayenne in VW Touraeg), naj bi po 22 minutah vožnje v celoti izklopila sisteme za nadzor izpustov. Običajni testi emisij trajajo do 20 minut, zato so se najbrž odločili za 22 minut. Prizadetih vozil je samo v ZDA okrog 85.000, ni pa še jasno, ali imajo podobno programsko opremo tudi vozila za evropski trg.

Audi je v izjavi za javnost zapisal, da s pristojnimi agencijami (CARB in EPA) še vedno iščejo tehnično rešitev za šestvaljne trilitrske turbodizel motorje (3,0 L V6 TDI). Rešitev naj bi sodišču predložili do 25. avgusta, ko se izteče rok. Glede novih informacij pa ne Volkswagen ne Audi ne dajeta komentarjev. Naslednje zaslišanje Audijevih vodilnih bo v sredo.