Windows 10 Anniversary Update prihaja 2. avgusta

Matej Huš

29. jun 2016 ob 18:43:34

Prva večja nadgradnja Windows 10, ki se imenuje Anniversary Update, bo prispela le nekaj dni prepozno, da bi docela upravičila svoje ime. Medtem ko je Windows 10 lani izšel 29. julija, bo Anniversary Update zastonj na voljo od 2. avgusta dalje. Ob tem omenimo, da se časovno obdobje za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 izteka 29. julija, Microsoft pa je tudi obljubil, da se bo nadgradnji na Windows 10 odslej mogoče lažje izogniti. Doslej je Windows 10 pristal že na 350 milijonih naprav, ki obsega vse od računalnikov prek tablic do pametnih telefonov.

Nadgradnja Windows 10 Anniversary Update bo na voljo za vse te naprave sočasno, torej za osebne računalnike, tablične računalnike, telefone Widows Phone, Surface Hub, konzole Xbox in HoloLens. V novo verziji bomo našli nove funkcionalnosti, varnostne popravke in izboljšave. Cortana bo odslej delovala tudi z zaklenjene naprave (vsake), torej ne bo potreben odlkep, da bi Cortano kaj vprašali oziroma ji kaj naročili. Prav tako bo Cortana postala nekoliko pametnejša, saj si bo bolje zapomnila, kaj smo jo vprašali. V brskalnik Edge prihajajo razširitve, s čimer bo mogoče brskalnik prilagoditi, kot smo navajeni zlasti v Firefoxu in Chromu.

Microsoft odpira API-knjižnice, ki bodo piscem programov omogočile prijavo v izdelke prek Windows Hello. Na področju varnosti je dobrodošel izboljšan Windows Defender ter Windows Information Protection Service. Windows Ink bo omogočal pripravo zapiskov, samolepilnih listkov in opomnikov. Uporabniki konzol Xbox pa bodo na primer pridobili s programom Xbox Anywhere, ki bo omogočil enkratni nakup iger v enotni Windows Store, ki jih bo potem mogoče igrati tako na Xboxu kot tudi osebnih računalnikih.

O podsistemu za Linux pa smo že obširno pisali. Naslednja nadgradnja bo potem na voljo jeseni 2017.