Hololens pomaga pri gradnji plovila Orion

Jurij Kristan

10. okt 2018 ob 20:20:51

V obratih Lockheed Martina si inženirji pri sestavljanju vesoljske kapsule Orion uspešno pomagajo z Microsoftovimi naočniki za obogateno resničnost Hololens, kar je ena prvih rab takšne tehnologije skozi večji del postopka gradnje.

Čeprav smo prve pilotske preizkuse obogatene resničnosti v mehaničnih delavnicah videli že pred skoraj desetletjem, pa danes takšne pripomočke še vedno uporablja le peščica inženirjev in mehanikov. Pri Airbusu so na primer svojčas s pomočjo tablici podobne priprave nadzorovali sestavljanje trupa modela A380, v zadnji letih pa so prešli na očala. Razlog za rabo tehnologije v letalski industriji so serije kupcem prirejenih letal, ki terjajo prilagajanje s strani tovarniškega osebja - kar je precej lažje, če ima pri tem namesto debelih zvezkov z napotki digitalno pomoč.

Še posebej dobro se pristop odreže pri samosvojih eksperimentalnih napravah, kamor gotovo sodijo vesoljska plovila. Pri Lockheed Martinu so se pohvalili, da so s pomočjo naočnikov HoloLens "korenito pospešili" gradnjo Nasine kapsule Orion, ki jo bodo posadili na pleča gigantske rakete SLS in poslali osvajat kraje za Zemljino orbito. Tehnikom s tridimenzionalno vizualizacijo sestavnih delov omogočajo hitrejše seznanjanje s postopkom gradnje plovila, kot če bi se morali orientirati po pisanih navodilih. V podjetju so nad očali tako navdušeni, da že načrtujejo njihovo prilagajanje za eventuelno rabo v vesolju, kjer bodo prišli prav astronavtom, katerih čas je izjemno dragocen. Pri tem niso edini, saj ima podobne načrte prav s HoloLensi tudi Evropska vesoljska agencija ESA.