Prva predogledna verzija Windows 10 s podsistemom Linux in Cortano

Matej Huš

7. apr 2016 ob 00:22:41

Microsoft je danes izdal prvo javno dosegljivo predogledno verzijo prihajajoče nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, ki prinaša podporo za Linuxov podsistem in univerzalno prenosljivo Cortano. Končna inačica bo brezplačno na voljo vsem lastnikom Windows 10, trenutna predogledna verzija (build) 14316 pa je omejena na člane programa Windows Insiders.

Poleg basha (ki ga bo treba posebej vklopiti, saj šteje med razvijalske funkcije, dodati v Windows Feature in potem še prenesti ustrezno okolje iz Windows Store) in Cortane, ki zna posredovati obvestila z drugih naprav z Windows Mobile ali Androida, je novosti še več. Bash je namreč le najbolj izpostavljeno Linuxovo orodje, bo pa Windows 10 v svojem Linuxovem podsistemu podpiral poganjanje izvršljivih datotek za Linux.

Če izgubite telefon, ga na primer lahko pokličete kar z namiznega računalnika. Med novostmi omenimo še razširitve za brskalnik Edge, aplikacjio Skype Universal Windows Platform, nadgrajen Action Center, več smeškov in sličic (emoji), dodelava uporabniškega vmesnika (več personalizacije, temna tema, izboljšana navidezna namizja, saj lahko program pripnemo na vsa hkrati) ter nekaj zakrpanih lukenj in hroščev. Microsoft je povedal, da bodo v prihajajoče beta verzije postopoma dodajali nove funkcionalnosti. Končno verzijo pričakujemo v tretji četrtini leta.