Linux bo dobil - Microsoftov protivirusnik

Matej Huš

10. nov 2019 ob 20:35:17

Minuli teden smo skorajda prezrli eno izmed nenavadnejših vesti. Čeprav je znano, da v nasprotju s pogostim prepričanjem Linux ni imun na viruse in da lahko zalega svojo pot najde tudi tja, so protivirusni programi na Linuxu še vedno precejšna redkost. Microsoft pa je temu navzlic napovedal, da bo njegov protivirusni program Defender, ki (neupravičeno?) nikdar ni imel slovesa posebej zanesljivega kosa programske opreme, prihodnje leto prispel prav na - Linux. Na Ignite Conference, ki se je končala v petek, so pokazali delujoč prototip.

Microsoft je že letos spremenil ime svojega protivirusnika iz Windows Defender v Microsoft Defender. Naslednji korak v širjenju ekosistema so bili Maci, kamor je Defender prispel marca. Sedaj pa bo prispel še na Linux, je povedal Rob Lefferts, Microsoftov podpredsednik za M365 Security.

Druga novost bo Application Guard, ki bo na voljo v vseh dokumentih Office 365 (prej zgolj v Edgeu). Ta uporabnikom omogoča, da spletne strani oziroma spletne dokumente odprejo v izoliranem virtualnem stroju, od koder morebitna zlonamerna programska oprema ne more uiti. Sedaj bodo to tehnologijo podpirale tudi aplikacije Office 365.