Microsoft predstavil HoloLens 2

Matej Huš

26. feb 2019 ob 01:46:10

Štiri leta so minila od prve verzije HoloLensa, zato je bil že skrajni čas za novo. HoloLens 2 je naprava za "mešano resničnost", kot jo imenuje Microsoft. Za 3500 dolarjev sedaj dobimo napravo, ki je tretjino cenejša od prve verzije in predvsem manj okorna. Še vedno ni majhna - vanjo je treba stlačiti samostojen računalnik, ki poganja Windows 10 - je pa manjša in lažja od prve inačice (tehta 566 gramov).

HoloLens 2 še vedno niso zgolj pametna očala, ki bi jih zlahka nosili na ulici brez izstopanja. Cilj je bil pripraviti dizajn, ki bo dovolj udoben, da ga bomo lahko prenašali dlje časa, ne pa neopazen. HoloLens 2 ima vidno polje z 52-stopinjsko diagonalo, kar je že precej bolje od 34 stopinj pred štrimi leti. Večina dodatne vidnega polja je v vertikalni smeri, saj je prej včasih zdelo, kakor da gledamo skozi režo. HoloLens 2 še vedno ni popoln, saj digitalni objekti, ki nam jih nariše na sliko, izginejo preden glavo obrnemo povsem stran, je pa na dobri poti.

HoloLens 2 zna slediti rokam in posameznim prstom uporabnikom. To pomeni, da lahko manipuliramo s holografskimi projekcijami, ki jih vidimo. Tako lahko igramo navidezni klavir ali pa si hologram "priklenemo" na dlan in ga nosimo s seboj, tudi ko se premikamo. Prav tako ga lahko vlečemo, prestavljamo in preoblikujemo. Vse skupaj krmili Snapdragon 850, ki poganja Windows 10 ARM. Baterija omogoča približno tri ure in pol delovanja. Vgrajen avdio je "prostorski", ima pa tudi petkanalni mikrofon. "Zaslon" ima ločljivost 2K za vsako oko, kar se prevede v 47 točk na stopinjo.

HoloLens 2 bo na prodaj v naslednjih mesecih (točen datum še ni znan). Microsoft se zaveda, da ne bo za povprečnega uporabnika, bo pa zanj mogoče HoloLens 3, ki pride že leta 2020 ali 2021.