Prvi preizkus Hyperloopa v puščavi v Nevadi

Matej Huš

12. maj 2016 ob 20:08:11

Princip transporta ljudi v kapsulah po pnevmatskih ceveh, ki se je zdel še pred dvema letoma znanstvena fantastika, je vsak dan bliže uresničitvi. Hyperloop bo očitno resnično zaživel. Včeraj so v puščavi blizu Las Vegasa izvedli prve prave teste.

Podjetje Hyperloop One, ki se je donedavna imenovalo Hyperloop Technologies, potem pa so se zaradi strahu pred zamenjavami s Hyperloop Transport Technologies (HTT) preimenovali, je tri metre dolge sani na progi pospešilo do skoraj 190 kilometrov na uro v vsega štirih sekundah. Sani so lebdele nad progo zaradi magnetne levitacije, hkrati pa jih je upočasnjeval še zračni upor, ki ga seveda v končnem izdelku v cevi naj ne bi bilo toliko.

Transport z imenom hyperloop je sicer predlagal Elon Musk, ki ga poznamo kot ustanovitelja podjetij SpaceX in Tesla, a se sam komercialno ni podal v to smer. Trenutno tekmujeta Hyperloop One in HTT. V Hyperloop One so povedali, da bodo sodelovali s številnimi partnerji, med drugim z AECOM-om. V drugem krogu financiranja so zbrali 80 milijonov tveganega kapitala (tudi francoska nacionalna železnica je investirala), kar je sicer precej, a po drugi strani je Tesla samo s prednaročili za svoj novi model 3 zbrala - več kot 330 milijonov dolarjev. Hyperloop One bo z zbranim denarjem zgradil preizkusno petkilometrsko cev, kapsulo in krmilni sistem.

Včerajšnji preizkus je bil tako ravno toliko pravi preizkus oziroma bolj dokaz koncepta kot marketinški dogodek, saj so nanj povabili številne medije in investitorje. Končni cilj je seveda povezati San Francisco in Los Angeles in omogočiti polurno potovanje, pozneje pa se razširiti še drugam. In dosegati želijo hitrosti, ki so tik pod hitrostjo zvoka.