Hyperloop se počasi bliža

Matej Huš

27. jan 2016 ob 19:01:41

Pred letom dni smo poročali o novem projektu Elona Muska, s katerim je želel revolucionizirati hitri potniški promet. Med Los Angelesom in San Franciscom želi postaviti cev, po kateri bi ob znižanem tlaku skoraj z zvočno hitrostjo švigale kapsule za prevoz ljudi. Projekt Hyperloop pa se ne bo začel z gradnjo testne proge v Teksasu, kot so sprva predvidevali, temveč z miljo dolgim odsekom kar poleg sedeža podjetja SpaceX v Kaliforniji. Leto dni pozneje je tudi znano, da bo prototip gradilo podjetje Aecom. Projekt je torej še kako živahen!

Aecom je velik igralec, ki zaposluje več kot sto tisoč ljudi po celem svetu in se lahko podpiše pod številne gradbene izzive po svetu, od podzemnih železnic in plinskih terminalov do nakupovalnih centrov in mostov. Zgradili so na primer letališču v Abu Dabiju in mestno železnico v Ottawi. Prototip hyperloopa bo imel premer 1,8 metra in ga bo poleg vakuumsko zaprte cevi sestavljala še nemagnetna proga. Služil bo kot poligon za testiranje kapsul, za razvoj katerih je SpaceX razpisal natečaj. Na SpaceX Hyperloop Pod Competition namreč sodelujejo študentje, ki bodo ta konec tedna na teksaški univerzi predstavili svoje predloge. Najboljše bodo po izgradnji lahko preizkusili tudi v praksi.

SpaceX pa ni edino podjetje, ki želi postaviti svoj hyperloop, kar je priznal tudi Aecom. Svojega gradi tudi losangeleški start-up Hyperloop Transportation Technologies, ki želi letos začeti gradnjo v Kaliforniji. Drugo podjetje z zelo podobnim imenom Hyperloop Technologies pa sodeluje s SpaceX-om in je eden izmed spoznorjev tekmovanja, ki bo potekalo ta vikend.