SpaceX prvostopenjsko raketo vrača že rutinsko

Matej Huš

7. maj 2016 ob 12:59:21

Z nekoliko pretiravanja smemo reči, da SpaceX svoje prvostopenjske rakete na zemljo vrača že po tekočem traku. Konec minulega leta jim je uspel pristanek na kopnem, prejšnji mesec pa tudi na plavajoči ploščadi, kar je neprimerno težje. Včeraj jim je to uspelo ponovno.

Da bo ta tehnologija res uporabna, mora biti predvsem zanesljiva, kar pri vesoljskih poletih ni enostavno. Z včerajšnjo izstrelitvijo rakete Falcon 9 in pristankom prve stopnje na plavajoči ploščadi so postopek uspešno zaključili že tretjič. Prav tako so prvikrat ujeli raketo, ki je satelit ponesla zelo visoko in je posledično letela zelo hitro. Z raketo so namreč v geostacionarno transferno orbito poslali japonski telekomunikacijski satelit JCSAT-14 (prva stopnja seveda ni šla vse do tja), še pred izstrelitvijo pa so verjetnost za uspešno vrnitev rakete ocenjevali na minimalno. Za vrnitev rakete ob izstrelitvi v visoke orbite (npr. geostacionarno) je treba ustaviti in vrniti raketo, ki leti s hitrostjo 2 km/s. Pri nizkoorbitnih izstrelitvah je ta hitrost dvakrat manjša.

Od petih poskusov pristanka na morju jim je uspelo dvakrat, nadaljevali pa bodo še vse letošnje leto. Več kot polovica vseh izstrelitev je namreč takšnih, da se zaradi porabe goriva in želene orbite prva stopnja ne more vrniti na kopno. Razvoj zanesljivega postopka za ponovno uporabo čim večjega dela raketa je ključen za znižanje stroškov izstrelitev.