SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala!

Matej Huš

22. dec 2015 ob 08:33:17

Včeraj ponoči je raketa Falcon 9 podjetja SpaceX v orbito izstrelila 11 satelitov, potem pa se je njena prva stopnja nadzorovano vrnila na Zemljo. To je bil že dlje časa cilj ekipe SpaceX, saj to odpira pot k ponovni uporabi prve stopnje rakete, kar lahko bistveno zniža stroške poletov v vesolje. Doslej so se namreč te rakete po izpraznitvi večidel nekontrolirano odvrgle nazaj na Zemljo. Ena redkih izjem je tudi New Sheppard, ki ga razvija Blue Orgin in je minuli mesec po testnem poletu uspešno pristalo, a so bile tu višine precej manjše. SpaceX-ov Falcon 9 pa se je vrnil z večje višine, ob večjih hitrosti in to povsem nadzorovano, saj je izvajal kontrolirane manevre po ločitvi (in se ni zgolj obrnil proti Zemlji).

SpaceX je letos že trikrat poizkusil, a jim ni uspelo. Januarja se je raketa sicer vrnila na predvideno mesto, a je padla pretrdo, kar v astronavtskem žargonu pomeni prehitro in premalo nadzorovano, zato se je poškodovala. Aprila je šlo bolje, a se je ob pristanku prevrnila. Junijska izstrelitev je bila popolna katastrofa, saj je raketo le nekaj minut po vzletu razneslo zaradi slabih opornikov. V četrto pa je torej šlo rado.

Falcon 9 so izstrelili ob 2.29 uri zjutraj po slovenskem času s Cape Canaverala na Floridi, da je v orbito utiril 11 satelitov Orbcomm. Ti so tja potovali 14 minut. Medtem se je prva stopnja rakete na višini 160 kilometrov ločila od preostanka plovila ter se s pomočjo potisnikov orientirala za kontroliran padec na Zemljo. Hitrost 4800 kilometrov na uro je zmanjševala vse do končnih 8 kilometrov na uro tik pred pristankom. Celotno dogajanje odlično prikazuje slika desno, ki jo je posnel eden izmed fotografov z eno samo dolgo izpostavitvijo (660 sekund, f22, ISO 100). Levi žareči lok kaže vzlet, desni pa s potisniki nadzorovan pristanek.

Ustanovitelj podjetja SpaceX Elon Musk je povedal, da gre za velik uspeh podjetja, ki se na tem področju trudi že 13 let. Dodal je, da raketa Falcon 9 stane približno 60 milijonov dolarjev, od česar gre za gorivo zgolj 200.000 dolarjev. Če bi torej rešili in ponovno uporabili čim večji del rakete, bi bili lahko prihranki dobesedno astronomski. Trenutno se vrača le prva stopnja, ukvarjajo pa se že s problemom vrnitve druge stopnje rakete.

V ponovni uporabi vsaj delov nosilnih raket je očitno prihodnost, saj jih poleg SpaceX-a in Blue Origina razvijajo tudi v drugih državah, a so za zdaj še precej oddaljeni od uspešne komercializacije. Musk pa ostaja zvest viziji, ki jo je predstavil ob ustanovitvi SpaceX-a. Želi na Mars.