Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Matej Huš

9. apr 2016 ob 19:21:23

SpaceX je včeraj proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelil tovorno kapsulo Dragon, ki jo je z Zemlje ponesla raketa Falcon 9. V petem poizkusu je SpaceX uspel doseči popolnoma kontroliran pristanek rakete na plavajoči ploščadi, kar odpira pot do raket, ki jih je mogoče uporabiti večkrat.

Rakete za enkratno uporabo so potratne, kar je bil tudi eden izmed razlogov za zaključek programa Space Shuttle. Brez stopenjskih raket v vesolje pač ne moremo, a lepo bi bilo, če bi lahko prve stopnje ponovno uporabili, za to pa morajo pristati v enem kosu. SpaceX razvija raketo Falcon 9, ki je sposobna tudi tega.

Prvi uspešen poskus je bila izstrelitev lanskega januarja, ko se je Falcon 9 na zemljo vrnil, a ne najbolj nadzorovano ("trd" pristanek pravijo temu). Pred natanko letom dni se je ob pristanku prevrnil, junija lani pa so raketo in plovilo ob izstrelitvi izgubili. Decembra so uspeli raketo uspešno pripeljati nazaj, pristala pa je na kopnem, kar je nekoliko lažje kot na morju. Pristati na morju so poizkusili že štirikrat, a jim je uspelo šele sedaj. To pomeni, da lahko SpaceX svojo raketo Falcon 9 vrača tako na kopno (pokazali decembra 2015) kot na morje (uspeli včeraj).

Zadnjo izstrelitev so izvedli v okviru misije CRS-8, s katero so na ISS prepeljali poldrugo tono zalog, opreme in modul BEAM. Raketo so izstrelili ob 22.43 uri po slovenskem času s floridskega Cape Canaverala, devet minut pozneje pa je njena prva stopnja pristala na plavajoči ploščadi ob floridski obali. SpaceX načrtuje, da bodo v prihodnosti tretjino raket vrnili na kopnem, preostanek pa na morju.

Na morju je pristati bistveno teže, ker imajo na voljo le majhno plavajočo ploščad. A po drugi strani so takšni pristanki cenejši, ker rakete iz praktičnih razlogov letijo proti zahodu. Za njihovo vrnitev potrebujejo gorivo, ki ni poceni. Manj ga porabijo, če morajo zgolj upočasniti in se vrniti na površje, ploščad pa se lahko sama premakne v položaj, kjer bo vrnitev najcenejša. Vrnitev nazaj na kopno terja popolno zaustavitev in preobrnitev rakete, kar terja bistveno več goriva. Včasih ga sploh ni dovolj, če je tovora veliko. Raketa Falcon 9 stane 60 milijonov dolarjev, gorivo zanjo pa 200.000. Čeprav je treba nekaj delov pred ponovno uporabo obnoviti, je to še vedno 30 odstotkov ceneje od raket za enkratno uporabo. Pristanek na morju ta odstotek še nekoliko poveča.