Blue Origin še tretjič uspešno preizkusil raketo za večkratno uporabo

Matej Huš

4. apr 2016 ob 09:52:51

Blue Origin, ki je v lasti Amazonovega lastnika Jefffa Bezosa, je včeraj uspešno izvedel izstrelitev in pristanek prototipa rakete za polete v vesolje, ki bo uporabna za več izstrelitev. Rakete z isto sposobnostjo razvija tudi SpaceX, ker bo tehnologija v primerjavi s konvencionalnimi stopenjskimi raketami za enkratno uporabo prinesla občutne prihranke pri potovanju v vesolje. Raketa New Shepard lahko doseže višino 100 kilometrov, kar je ravno meja med vesoljem in atmosfero.

To je že tretji zaporeden uspešen test, potem ko so prvikrat na Zemljo vrnili raketo novembra lani, januarja letos pa so dosežek ponovili. Pri najnovejšem testu so že zmanjšali porabo goriva, saj so se motorji BE-3 za kontroliran pristanek vključili šele 1200 metrov nad površjem, ko so morali raketo upočasniti in stabilizirati. Če ne bi uspeli, bi čez šest sekund raketa treščila na površje. Tudi kapsula, v kateri ni bilo posadke, je s padalom varno pristala. Z njo želi Blue Origin v prihodnosti v vesolje voziti turiste, a ne na vesoljsko postajo, temveč niže.

Konkurenčni SpaceX je prav tako že uspel kontrolirano vrniti raketo na Zemljo, naslednji cilj pa je to storiti na plavajočo ploščad, kar jim še ni brezhibno uspelo. Blue Origin je manj nastopaški od SpaceX, saj slednji izstrelitve in (ne)uspehe v živo deli z javnostjo in novinarji, Blue Origin pa običajno šele po uspešnem testu pripravi sporočilo za javnost.