Povratek rakete tudi za SpaceX še ni rutinski

Matej Huš

16. jun 2016 ob 08:23:56

Po treh zaporednih uspešnih povratkih prve stopnje rakete Falcon 9 je SpaceX po včerajšnji izstrelitvi raketo izgubil, kar opozarja, da je vračanje in ponovna uporaba rakete še vedno eksperimentalen postopek. SpaceX je včeraj 16.29 uri po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral v orbito poslal dva komunikacijska satelita (117 West B in ABS-2A) za podjetji Eutelsat in Asia Broadcast Satellite.

Utirjenje satelitov je bil primarni cilj, ki je brezhibno uspel, vrnitev rakete pa zgolj sekundarni, eksperimentalni cilj, saj je postopek še vedno v razvoju. Za primerjavo: SpaceX-u je uspelo raketo vrniti štirikrat od devetih poizkusov, pri čemer so bili uspešni že v vseh možnih kombinacijah (na kopno in ploščad, iz visoke ali nizke orbite). To pot na plavajočo ploščad ni šlo po načrtih.

Prvostopenjska raketa je delovala 156 sekund, odvrgla tovor in se usmerila nazaj proti Zemlji. Satelita sta z drugo stopnjo uspešno nadaljevala prek supersinhrone orbite v geostacionarno transferno orbito 36.000 kilometrov nad površjem, od koder bosta s svojimi potisniki še nekaj mesecev počasi potovala na pravo mesto.

Prvostopenjska raketa pa se ni uspela varno vrniti. Ponovno bi morala z maksimalno močjo prižgati tri motorje za blag pristanek, a se to pri enem ni zgodilo. Povratki raket, ki vodijo tovor v visoke orbite, so posebej zahtevni, ker imajo visoke hitrosti in omejeno količino goriva za manevriranje ob pristanku. Raketa se je vrnila na ploščad, a je bil pristanek najbolj trd od vseh doslej in je hudo poškodoval raketo, kar seveda šteje med neuspešne pristanke. Ploščad naj bi bila v dobrem stanju, so sporočili iz SpaceX. Več bo znanega po analizi, ki bo pokazala, kaj je šlo narobe.

Naslednji poizkus bo 16. julija, ko bodo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) peljali tovor in zaloge. Tedaj pričakujemo več uspeha, ker je ISS 400 kilometrov nad površjem, ne pa 36.000 km, kar pomeni manjše potrebne hitrosti prve stopnje.