FBI-ju bo iPhone odklenilo izraelsko podjetje Cellebrite

Matej Huš

24. mar 2016 ob 22:06:59

FBI je ta teden v bitki z Applom za odklep iPhona poskrbel za dramatičen preobrat z izjavo, da Applovega sodelovanja pri pisanju operacijskega sistema za odstranitev zaščite pred razbijanjem s surovo silo naposled sploh ne bodo potrebovali. V ponedeljek, ko so sodišče zaprosili za odlog in prestavitev zaslišanja obeh strank, so bili še skrivnosti, kdo in kako jim bo pomagal. Sedaj se tančica skrivnost počasi dviga; pomagalo naj bi jim izraelsko podjetje Cellebrite, piše izraelski časnik Yedioth Ahronoth.

Cellebrite je v lasti japonskega podjetja Sun Corp in se ukvarja z digitalno forenziko, katere storitve prodaja organom pregona, vojski in obveščevalnim agencijam, ter razvojem tehnologije za mobilne naprave. FBI je za sodelovanje s Cellebritom za zdaj rezerviral 15.000 dolarjev, kar priča o resnosti namere. Glavno vprašanje pa je, ali zmorejo. Ameriški strokovnjaki so mnenja, da če je to izvedljivo, bo Cellebrite to zmogel. Cellebrite ne daje izjav.

Če ima Cellebrite res metodo za dostop do podatkov, je to slaba novica za Apple. Zanimivo pa je, da so alternativo našli tako hitro. To pomeni, da je bodisi Cellebrite res hitro odkril luknjo v iOS 9 bodisi FBI ves čas vedel obstoj luknje v iOS, a so želeli napad izkoristiti za pridobitev splošnega orodja za lomljenje naprav z iOS. So pa še druge možnosti, če te luknje ni. Ena izmed verjetnejših je kloniranje NAND-a (NAND mirroring), kjer lahko potem po mili volji preizkušajo kode, saj imajo kopijo podatkov. Manj verjetno pa je, da bi se lotili samega čipa s ključem, ker je postopek s kislino in laserjem nevaren in lahko nepovratno uniči čip s ključem, s čimer bi tudi ostale tehnike postale neuporabne na konkretnem telefonu. Kot rečeno, 5. aprila bo jasno več, saj mora FBI do tedaj sodišči predložiti poročilo.