FBI: iPhone zmoremo odkleniti kar sami

Matej Huš

22. mar 2016 ob 20:11:31

Danes smo pričakovali zanimiv dan na kalifornijskem sodišču, kjer bi moralo potekati zaslišanje obeh strank v primeru Apple proti FBI. Gre za nesrečen iPhone, ki ga je FBI našel ob ubitih napadalcih v San Bernardinu in ki morebiti vsebuje pomembne informacije o tamkajšnjem terorističnem napadu, a ga zaradi šifriranje ne morejo prebrati. FBI je od Appla zahteval pomoč v obliki orodja, ki bi obšlo varnostni mehanizem samodejnega brisanja vsebine telefona po določenem številu nepravilnih vnosov kode, česar Apple noče storiti in se je pritožil, saj si ne nameravajo sami kopati lukenj v varnost lastnega operacijskega sistema. V zanimivem preobratu pa danes zaslišanja ni bilo, ker je tako prosil FBI. Kot trdijo, imajo namreč novo metodo za dostop do podatkov, zato Applovega sodelovanja ne potrebujejo več.

V pismu sodišču so zapisali, da preizkušajo novo metodo in če se bo izkazala za uspešno, ne bodo več potrebovali Applovega sodelovanja, ki ga terjajo po sodni poti. Tiskovna predstavnica pravosodnega ministrstva je dejala, da so "previdno optimistični", zato so zahtevali dodaten čas od sodišča, ki jim je to tudi odobrilo. Pri tem se nadejajo pomoči zunanjega partnerja, ki jim jo je obljubil, a ne razkrivajo, kdo to je (zagotovo pa ne McAfee). Apple se je na nov razplet odzval previdno in dejal, da je še prezgodaj slaviti zmago, saj se lahko še vedno znajdejo na sodišču, če FBI-ju ne bo uspelo. Medtem pa se ves svet sprašuje, kdo se je javil, da bo pomagal odkleniti iPhone, in kako bo to storil. Apple namreč zatrjuje, da to ni mogoče, in svari, da si lahko FBI z nespametnim početjem telefon pobriše.

Nadaljevanje sledi 5. aprila. Sodišče je namreč postavil rok, da FBI do tega datuma predloži poročilo o uspehu odklepanja telefona.