Nokia se vrača k mobilnim telefonom

Matej Huš

22. feb 2016 ob 18:08:31

Nokia je lani sporočila, da se bodo vrnili na trg pametnih telefonov, čeprav so bili ta del podjetja prodali Microsoftu in se zavezali, da dve leti ne bodo konkurenca na tem področju. V slabem letu dni se ni zgodilo nič, a pri Nokii mislijo še vedno resno. Izvršni direktor Rajeev Suri je včeraj na MWC-ju v Barceloni zato to ponovil še nekoliko odločneje.

Sicer je tej napovedi manjkala konkretnost, tako da ni čisto jasno, kdaj se ima velika vrnitev zgoditi. Suri je dejal, da časovnice še ni in da niso pod nobenim pritiskom. Morebiti se vrnejo že letos, morebiti pozneje. Nokia namreč čaka na ustreznega partnerja - na izrecno vprašanje, ali bo to Foxconn, je Suri skomignil - saj se izdelovanja telefonov ne bodo šli sami, temveč bodo posodili le svoje ime, podobno kot Google počne z Nexusom. Dejal je, da želijo dizajnirati telefone in hkrati imeti ustrezne mehanizme, da bi lahko ob morebitni neustrezni izvedbi ukrepali. Suri poudarja, da je znamka Nokia še vedno prepoznavna in cenjena, zato lahko pričakujemo, da se bodo osredotočili na naprave višjega cenovnega razreda.

Spomnimo, da je Nokia svoj oddelek leta 2014 prodala Microsftu in zanj iztržila 5,4 milijarde evrov. Microsoft je bil z nakupom manj zadovoljen, saj so zabeležili ogromno izgubo in odpustili četrtino ljudi iz bivše Nokie.