Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev

Matej Huš

23. jan 2016 ob 12:08:47

Ameriška oceanografska in podnebna agencija je izmerila, da je bilo leto 2015 najtoplejše leto na Zemlji, od kar sistematično merimo temperaturo. S tem smo nadaljevali trend, saj je bilo tudi leto 2014 dotlej najtoplejše leto. Prav tako je bil december 2015 najtoplejši mesec v zgodovini. NOAA analizira podatke od leta 1880, vsako leto pa objavi podrobno poročilo.

Povprečna temperatura je bila 2015 za 0,90 °C višja, kot znaša povprečje v 20. stoletju, kar je za 0,16 °C več od povprečja v letu 2014. To je tudi najvišja razlika, s katero je katerokoli leto preseglo dotedanji rekord. To je povprečna temperatura na kopnem in morju. Povprečno je bilo kopno sicer za 1,33 °C toplejše od povprečja, povprečna temperatura morja na površju pa za 0,74 °C nad povprečje. Oboje sta rekorda. Kar se tiče decembra, je december 2015 prehitel december iz leta pred tem, in bil 1,11 °C toplejši od povprečja. To je tudi prvikrat v zgodovini, da je bil katerikoli mesec za več kot 1,11 °C (to je ravno 2 fahrenheita) toplejši od povprečja 20. stoletja. V skladu s predvidevanji modelov pa se stratosfera ohlaja. Povprečna temperatura v spodnji stratosferi je bila lani za 0,31 °C nižja od povprečja let 1981-2010.

Lani je bil El Nino zelo izrazit, kar je še dodatno prispevalo k ogrevanju. Zaradi tega so znanstveniki že pred meseci napovedovali, da bo leto 2015 najtoplejše leto v zgodovini. Rekordno topel december pa je to več kot uresničil. Kljub temu strokovnjaki poudarjajo, da je za glavnino segrevanja odgovoren človek, k izpusti toplogrednih plinov spreminja podnebje. Preliminarni rezultati kažejo, da se je trend upočasnjevanja segrevanja, ki je trajal od leta 1998, končan. NOAA je to ugotavljala že lani, novi rezultati pa temu pritrjujejo. Poleg NOAA temperaturo po celem svetu spremljajo in javno objavljajo še NASA, japonska in britanska meteorološka agencija. Njihove metodologije se nekoliko razlikujejo, zaključki pa so vedno skladni. Britanci so ugotovili, da je leto 2015 najtoplejše od 1850, Japonci pa od 1891. (Meritve se skozi čas spreminjajo, kar prinaša probleme pri primerjavi. Kako jih obvladujemo, so si podrobno pogledali na ArsTechnici.)

Napovedovanja prihodnosti so vedno nehvaležna, še zlasti ko gre za geološke dobe. Vseeno pa so nekateri znanstveniki ocenili, da se trenutna medledena doba končuje in da bi svet brez človekovih izpustov ogljikovega dioksida zdrsnil v ledeno dobo. Nekateri celo trdijo, da je svet vstopil v novo geološko dobo - antropocen. Ne glede na to, kaj si mislite o teh nečimrnih trditvah, pa ostaja dejstvo, da po letu 1850 še nikdar ni bilo topleje kot sedaj. In to ni nujno dobro.