Za Amazonom najuspešnejša božična nakupovalna sezona

Matej Huš

27. dec 2016 ob 19:22:30

Božično-novoletna nakupovalna mrzlica se počasi umirja, vsaj kar se daril tiče, zato je čas za prve statistike. Spletni trgovski gigant Amazon je sporočil, da je bila letošnja nakupovalna sezona, ki je trajala od začetka novembra, daleč najuspešnejša v zgodovini. Z luksuzno storitvijo Amazon Prime so dostavili več kot milijardo izdelkov po vsem svetu, kar je petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Najbolj zaželen izdelek je bil Echo Dot, ki so ga zelo hitro razprodali in ga kljub trudu niso uspeli imeti na zalogi v ustreznih količinah. Podobno velja za celo serijo Echo, saj sta šla za med tudi prenosni Tap in zvočnik Echo. Prodaja vseh je lansko presegla za devetkrat in če Echo naročite danes, ga boste prejeli šele po 26. januarju.

Zanimiva je tudi ostala statistika. Kar 72 odstotkov kupcev je uporabljalo mobilne naprave. Največ naročil so prejeli 19. decembra, največ dostav s Prime pa so izvedli 23. decembra - torej prav zadnji delovni dan pred božičem. V ZDA so sicer dostave potekale čist do božiča, torej do 24. decembra ob 24.00. Za vse te ogromne količine paketov je samo v ZDA skrbelo 200.000 zaposlenih, ki jim je pomagalo 45.000 robotov.

Precej drugačna pa je situacija v Nemčiji, ki je za Amazon drugi največji trg. Redno zaposlenih je 10.000 ljudi, še toliko pa jih vsako leto najamejo pred božično sezono. Tam se sindikat delavcev Verdi še vedno bori za boljšo kolektivno pogodbo, tako da niti letos ni šlo brez stavk. Vse od leta 2013 Verdi vsaj enkrat letno, najraje prav decembra, organizira stavke v Amazonovih nemških skladiščih in distribucijskih centrih. Tako je bilo tudi letos, ko se je najnovejša stavka začela v ponedeljek, 19. decembra, in trajala do 24. decembra v štirih centrih, drugod pa je bila krajša. Stavke se je udeležila manjšina zaposlenih, pravijo v Amazonu, in zagotavljajo, da težav z dostavo ni bilo, ker imajo v Evropi široko razvejano mrežo 29 centrov, ki lahko vskočijo in pomagajo.

Sindikat vztraja, da mora za zaposlene v Amazonu veljati kolektivna pogodba za dejavnost trgovine, medtem ko Amazon vztraja, da so zaposleni v logistični dejavnosti. Trenutno je minimalna plača v Amazonu 10 evrov na uro bruto, zaposleni pa imajo 28 dni dopusta (imeli so ga 29 dni, pa je Amazon letos en dan odškrnil). Amazon še dodaja, da so letos v Nemčiji številno rednih delovnih mest povečali za 800.