Vnovič stavka v nemškem Amazonu

Matej Huš

16. dec 2013 ob 22:07:49

V nemški podružnici Amazona se je začela nova stavka, s katero se približno 600 zaposlenih bori za boljše pogoje dela in višjo plačo. Za zdaj so delo prekinili le zaposleni v izpostavah Bad Hersfeld, Leipzig in Graben, sindikat Ver.di pa grozi, da bo stavko razširil. Najprej je stavko začelo 300 delavcev jutranje izmene v Grabnu, sledilo pa jim je še 300 delavcev popoldanske. Na sedežu podjetja v Seattlu je potekala manjša solidarnostna stavka, prav tako so se pridružili zaposleni v Lepizigu in Bad Hersfeldu.

Vodja stavke Thomas Gürlebeck v Grabnu pojasnjuje, da so delavci pred božičem bistveno bolj obremenjeni zaradi povečanega obsega dela, a Amazon tega ne vrednoti ustrezno, zato zahtevajo podpis kolektivne pogodbe. V Amazonu v Nemčiji namreč dela 9000 zaposlenih (ki jim pomaga 14.000 občasnih honorarnih sodelavcev), a trgovec noče podpisati kolektivne pogodbe, ki velja za trgovino na drobno in prodajo po pošti (Einzelhandel und Versandhandel). Amazon podpis kolektivne pogodbe jasno zavrača, češ da bi to ogrozilo njegovo profitabilnost v Nemčiji. So se pa pripravljeni pogajati v okviru pravil za logistično branžo, ki ima seveda drugačno kolektivno pogodbo, kar delavci kategorično zavračajo. Zamud pri dostavi zaradi stavke ta hip še ni.

Ta isti problem je bil tudi razlog za majske stavke, a delavci tedaj niso dosegli želenega. Manjša stavka nekaj deset zaposlenih je potekala tudi novembra, a brezuspešno. Povejmo, da je BBC letos v oddaji Panorama objavil reportažo novinarja pod krinko, ki se je zaposlil v Amazonovem skladišču v Britaniji. Za 6,5 do 8,5 funta na uro (dan ali noč) je delal v skladišču in bil priča nenehnemu stresu, ki načenja psihofizično zdravje delavcev. Amazon vse očitke zavrača. Predvidevamo lahko, da je tudi v Nemčiji podobno.