Po treh letih z vesoljske postaje padla paleta baterij in morda zadela hišo

Matej Huš

3. apr 2024 ob 07:32:57

Predmeti, ki krožijo okrog Zemlje v nizkih orbitah, brez stalnega popravljanja orbite s potisniki slej ali prej čofnejo nazaj na Zemljo. Najverjetneje zadenejo ocean, ni pa to nujno, zato so nekontrolirani padci nevarni. Ko je NASA leta 2021 z Mednarodne vesolje postaje (ISS) potisnila 2,9 tone težko paleto baterij, so jo opozarjali prav na to. Prvotni načrt je bil sicer drugačen, a zaradi zamud in obilice tovora je na japonski HTV preprosto zmanjkalo prostora, da bi jih prepeljali nazaj na površje. In tako so jih sunili proti Zemlji.

Tri leta pozneje je orbita palete dovolj degradirala, da je padla na Zemljo. NASA je pričakovala, da bo v celoti zgorela na poti, a se to morda ni zgodilo. To niti ni tako nepričakovano, saj tako velikih kosov smeti navadno ne mečejo proti Zemlji. Omenjena paleta je v resnici največji kos, ki ga je NASA kdajkoli namerno potisnila na pot samouničenja. Morda je del končal na Floridi.

Očitki, da je iz vesolja kaj padlo komu na vrt, niso redki, a so najpogosteje neutemeljeni. To pot pa se zdi, da se vse sklada. Pred slabim mesecem dni, 8. marca, je na hišo v Naplesu na Floridi padel kilogram težak predmet, ki je prebil streho. Isti dan je nad Mehiškim zalivom v atmosfero vstopila paleta odsluženih baterij. Alejandro Otero je škodo in predmet poslikal in objavil na X-u. Ali je šlo res za kos baterij, sedaj preiskuje NASA.