Volkswagen pojasnjuje ozadje afere z izpusti

Matej Huš

10. dec 2015 ob 23:16:52

Nekoliko se je polegel prah, ki ga je dvignilo razkritje Volkswagnovega goljufanja pri izpustih dušikovih oksidov, zato lahko sedaj jasneje in z razdalje pogledamo, kaj se je zgodilo in kaj se ima zgoditi. Danes je Volkswagen na novinarski konferenci na sedežu podjetja v Wolfsburgu opisal, kako se je takšna nepravilnost sploh mogla zgoditi, ter predstavil sprejete in prihodnje ukrepe. Teh ne bo malo. Novi izvršni direktor Matthias Müller, ki je nadomestil Martina Winterkorna, je skupaj s predsednikom Hansom Dieterjem Pötschem pojasnjeval tudi reorganizacijo podjetja. Vse kaže, da se kot nobena niti ta juha ne bo pojedla tako vroča, kot se je sprva zakuhala.

Poleg afere z izpusti dušikovih oksidov je minuli mesec odjeknila še novica, da je Volkswagen goljufal tudi pri navajanju porabe in s tem tudi izpustih ogljikovega dioksida. Volkswagen je novembra nato izdal seznam vozil, ki so problematična in na katere afera s porabo goriva vpliva. Seznam je ta teden dobil nekaj popravkov, še nekaj pa jih pričakujejo. Poudarili so, da ni prizadetih 800.000 vozil, kot so na začetku predvidevali, temveč okrog 36.000. Trenutno ima VW še vedno rezervirani dve milijardi evrov za afero z ogljikovim dioksidom, bo pa številka verjetno nižja. Kupcem bodo pokrili vse dodatno ugotovljene davčne obveznosti zaradi večje porabe,

Pötsch je na današnji novinarski konferenci pojasnjeval, da so afero z dušikovimi oksidi zakuhale nepravilnosti posameznikov, k čemur so pripomogli neustrezni interni postopki ter kultura v nekaterih oddelkih. Poudaril je, da je šlo za verigo napak in ne osamljeno akcijo.

Globlji razlog pa je seveda gonja za tržnim deležem v ZDA, kjer so dizelski motorji v osebnih vozilih praktično neobstoječi, Volkswagen pa je želel s svojimi okolju prijaznimi dizli to spremeniti. Ameriški okoljevarstveni standardi so na tem področju izjemno strogi, česar Volkswagen brez uporabe AdBlue ni mogel izpolniti. Ker njihovi motorji EA 198 tega niso uspeli, so vgradili programsko opremo za prilagajanje izpustov dušikov oksidov glede na rabo vozila - na cesti so bili visoki, na testu pa nizki. Tudi ko so tehnološko bili sposobni problem legalno rešiti, tega niso storili.

Rešitev za motorje EA 198 je že v izdelavi, tako da jo bodo vsi evropski lastniki dobili do konca prihodnjega leta. Nadgradnja bo sorazmerno preprosta, saj tehnologijo že imajo, le vgrajevali je niso (le zakaj?). V ZDA pa bo situacija težavnejša, ker so normativni za dovoljene izpuste dušikovih oksidov strožji. Tu konkretnih zavez in sprememb niso razkrili, so pa dejali, da bodo težavo rešili v sodelovanju s pristojnimi agencijami (EPA in CARB).

EA 198 ni bil edini prizadeti motor. V6, ki ga imajo audiji in porscheji, je problematičen na drugačen način, pojasnjujejo. V6 uporablja isto programsko opremo tako na cesti kot testu, ki ni sporna. Pomožna naprava za ogrevanje katalizatorja pri hladnem zagonu je odgovorna za previsoke izpuste.

Včeraj se je iztekel rok, do katerega bi moral Volkswagen predložiti konkreten načrt, kako bodo popravili milijone vozil s previsokimi izpusti dušikovega oksida. Tega še niso storili, je pa Müller že pred dnevi povedal, da bo v veliki večini primerov zadoščala programska nadgradnja. Glavno vprašanje ostaja neodgovorjeno - bodo avtomobili zato manj poskočni, manj zmogljivi? V Sloveniji je problematičnih vozil 34.291, je sporočil Porsche Slovenija. Ti lahko na spletni strani prodajalca prek številke šasije preverijo, ali je njihovo vozilo potrebne popravila. V tem primeru bodo tako ali tako dobili pisno vabilo na servis. Po celem svetu je takih vozil 11 milijonov.

Volkswagen je napovedal, da bodo uvedli nove postopke za razvoj in kontrolo elektronike v motorju (ECU), nadgradili svoje informacijske sisteme in uvedli boljši nadzor nad delom zaposlenih. Prav tako bodo odslej objavljali tudi podatke o izpustih v realnem okolju in ne zgolj na umetnih testih, meritve pa bodo preverjali tudi zunanji izvajalci. Volkswagen je še dodal, da prodaja aferi navkljub ni upadla.