Mazda izdelala komercialni motor s kompresijskim vžigom homogene mešanice

Matej Huš

10. avg 2017 ob 07:10:41

Mazda je kot prvi proizvajalec osebnih avtomobilov uspela izpopolniti motor s kompresijskim vžigom homogene mešanice (HCCI) do te mere, da ga bodo uporabili v prihajajočih avtomobilih. Običajni bencinski motorji uporabljajo svečke, ki skrbijo za vžig homogene mešanice (HCSI), medtem ko se pri dizelskih motorjih gorivo vžge zaradi stiskanja, a se v bat vbrizga šele tik pred vžigom (SCCI). Glavna prednost motorjev s HCCI je nižja poraba goriva (okrog tretjino nižja) in manjše emisije zaradi popolnejšega izgorevanja z gorivom manj bogate mešanice (fuel-lean), a so bile praktične izvedbe vedno zelo težavne.

Glavna težava motorjev HCCI je prav zanesljivost, saj je težko nadzorovati, kdaj se bo mešanice vžgala. Pri klasičnem bencinskem motorju to enostavno storimo s svečko, medtem ko pri dizelskem motorju vžig kontroliramo s trenutkom vbrizganja goriva. Pri HCCI je gorivo od začetka v cilindru, zato se vžge ko temperatura in tlak dosežeta kritično vrednost. To torej dosežemo in nadziramo z dizajnom samega motorja, ki mora imeti tudi zadosti pameti, da cikel prilagaja trenutnim razmeram. Zaradi teh razlogov motorjev HCCI kljub intenzivnim raziskavam v osebnih avtomobilih ni bilo.

To ne pomeni, da nove mazde ne bodo imele svečk. V Mazdi pojasnjujejo, da se bodo pri nizkih temperaturah in drugi neustreznih pogojih še vedno uporabljale svečke. Bo pa motor kasneje preklopil v način delovanja HCCI. Izmerili so, da bo tak motor 35-45 odstotkov učinkovitejši od deset let starih Mazdinih bencinskih motorjev. Prva vozila s HCCI pričakujemo leta 2019.