Tudi Ford bo na samem preizkušal samovozeče avtomobile

Matej Huš

16. nov 2015 ob 21:18:47

Naslednji proizvajalec avtomobilov, ki je pri razvoju avtonomnih vozil tako daleč, da jih bo šel preizkušat na asfalt, je Ford. V umetnem mestu brez prebivalcev Mcity (z uradnim imenom Mobility Transformation Center), ki ga je postavila Univerza v Michiganu, bodo na 13 hektarjih preizkušali samovozeče avtomobile. Mcity obratuje od julija in je opremljen prav za preizkušanje tovrstnih vozil, saj ima več kilometrov enopasovnic, dvopasovnic in tripasovnic, prometne znake, križišča in krožišča, nadvoze in podvoze, semaforje, pločnike, hiše in vse ostale sestavne dele prometne ureditve. Manjkajo le pešci.

Ford je prvo podjetje, ki je najelo Mcity in bo tam tudi uradno testiralo svoja vozila. Popularen poligon je tudi GoMentum Station v okolici San Francisca, kjer svoja vozila preizkuša Honda, neuradno pa se za območje zanima tudi Apple. Številne teste pa izvajajo tudi na cestah, kar je v ZDA za zdaj dovoljeno v Kaliforniji, Nevadi, Michiganu in na Floridi. Zvezne države, podjetja in univerze se namreč počasi zavedajo, da so samovozeči avtomobili prihodnost in da bodo najprijaznejša okolja od te tehnologije v povojih tudi veliko zaslužila. Trenutno se njihov razvoj v ZDA koncentrira v Kaliforniji, zato je razumljiva hitra reakcija Michigana in gradnja Mcityja.

Testiranje na poligonih ima tudi svoje prednosti, pojasnjujejo v Fordu. Tu je namreč mogoče preizkušati intenzivneje, zato lahko vsak prevožen kilometer prinese več podatkov kot tisti na cesti. Na koncu bosta seveda potrebna oba pristopa.

Precej zabavne prigode pa se dogajajo tudi na cestah, kjer vozi največ Googlovih samovzečih avtomobilov. Ugotovili smo že, da čeprav niso imuni na nesreče, niso praktično nikoli krivi, ker vozijo zelo zelo defenzivno, za človeški okus celo preveč. To je eden izmed problemov, ki ga morajo v prehodnem obdobju, ko bodo na cestah tako samovozeči kot klasični avtomobili, inženirji zadovoljivo rešiti. In tako se lahko nasmehnemo ob novici, da je v Kaliforniji policist ustavil avtomobil, ki je vozil prepočasi. Presenečen je ugotovil, da notri ni nikogar, saj gre za Google Car. Google jih namreč iz varnostnih razlogov omejuje na 40 kilometrov na uro, tale pa se je peljal tam, kjer je omejitev 60 kilometrov na uro. Policist se je naposled odločil, da bo zapletov najmanj, če namesto kazni izreče le opozorilo.