Waymov samovozeči avtomobil lažje poškodoval kolesarja

Matej Huš

8. feb 2024 ob 10:59:57

V razgretem ozračju, ki glede prihodnosti samovozečih avtomobilov vlada v San Franciscu, mediji budno spremljale vse nesreče, v katere se zapletejo. V torek ob 15.02 po lokalnem času je na križišču 17. ulice in ulice Mississippi samovozeči avtomobil Waymo trčil v kolesarja, pri čemer ga je lažje poškodoval. Nesreča se je zgodila na širokem in preglednem križišču, kjer so kolesarske steze zgolj vrisane na vozišču in niso dodatno varovane z infrastrukturo. Policija nesrečo že preiskuje.

Po dodatnih pojasnilih Waymove tiskovne predstavnice Julie Ilina se je avtonomno vozilo ustavilo na križišču, kjer imajo vozniki iz vseh smeri znak stop. Vozilo je čakalo, da križišče prevozi tovornjak, ki je zavijal. Za njim je peljal kolesar, ki ga Waymov avtomobil ni videl, ker je bil za tovornjakom. Ko ga je opazil, je silovito zavrl, a kljub temu trčil vanj. Kolesar jo je odnesel z lažjimi poškodbami in je odpeljal sam.

Čeprav se tovrstnih nezgod vsak dan zgodi na tisoče, so samovozeči avtomobili dovolj nova tehnologija, da budno spremljamo vsako njihovo napako. Enako počno tudi razvijalci, ki z analizo incidentov skušajo preprečiti njihovo ponovitve.

Še posebej zloglasna je bila lanska nesreča konkurenta Cruise, ki je podse ukleščil pešca, v katerega je trčil in ga podrl. Kasneje se je izkazalo, da je vozilo v resnico pešca pod seboj vleklo kakšnih sedem metrov, česar podjetje v prvotni izjavi za javnost ni razkrilo. Videoposnetka tega dogodka policija ni dobila, ker naj bi imelo vozilo težave z internetno povezljivosti, ki so preprečile pošiljanje posnetka. Vse podrobnosti so sedaj opisane v 200 strani dolgem poročilu, ki je na voljo od konca januarja. Medtem ko DMV (Department of Motor Vehicles) trdi, da Cruise ni pokazal celotnega postopka, podjetje očitke zavrača.