VW in Ford bosta poglobila sodelovanje pri električnih in avtonomnih vozilih

Dare Hriberšek

6. jul 2019 ob 13:59:42

Potem, ko sta podjetji že v začetku leta napovedali medsebojno sodelovanje glede tehnologij in platform na področju gospodarskih vozil, torej kombijev in manjših tovornjakov, se bo partnerstvo zdaj kot kaže razširilo še na osebna vozila.

VW ima namreč že zdaj obetavno arhitekturo modularnih električnih osebnih vozil, imenovano tudi MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) in mediji so zadnje mesece tekmovali v ugibanju ali jo bo delil tudi s Fordom. Odgovor je da, družbi sta sklenili nekakšen ohlapni okvir sodelovanja, seveda če ga bo potrdil še njihov nadzorni svet, ki se bo sestal v prihajajočem tednu. Takrat naj bi bilo znanih tudi več podrobnosti o razsežnostih bodočega partnerstva.

Ford je bil sicer nekdaj med pionirji razvoja električnih oz. hibridnih vozil, a so ga sčasoma konkurenti prehiteli. VW pa je zadnja leta precej vlagal v tovrstni razvoj in se kot kaže odločil, da brez krepkega partnerstva ne bo šlo. Še več, to naj bi se raztezalo tudi na razvoj avtonomnih vozil. Podjetje se je pred nekaj tedni brez pojasnil razšlo s startupom Aurora, ki je razvijal samodejna vozila, že februarja pa so vložili 1,7 milijarde dolarjev v zagonsko podjetje z istega področja, Argo AI, ki je, presenečenje, v lasti Forda.