Od leta 2023 tudi fordi z Androidom

Matej Huš

1. feb 2021 ob 21:26:48

Ford je sklenil novo partnerstvo z Googlom, v okviru katerega bodo od leta 2023 novi Fordovi avtomobili uporabljali Googlov sistem Android. Krmilil bo razvedrilno-informacijski sistem v avtomobili (infotainment), ki bo imel vključene Google Maps, Google Assistanta in prepoznavanje glasu, dostop do Google Clouda ter ostale Googlove aplikacije. Bo pa Ford še vedno obdržal tudi podporo za Apple CarPlay in Amazonovo Alexo, zato lastniki iOS-a težav ne bi smeli imeti. V šestletni pogodbi so Google Cloud izbrali kot glavnega ponudnika storitev v oblaku za svoja vozila. Samega računalnika, ki skrbi za pogon vozila in sistemske funkcije, se Android ne tiče.

Kateri modeli bodo sprva dobili Android, Ford še ni razkril. Dejali so le, da bo šlo za več milijonov vozil pod znamkama Ford in Lincoln, ki bodo naprodaj po celem svetu, ne le v ZDA (razen na Kitajskem). S tem se Ford pridružuje skupini proizvajalcev avtomobilov z Googlovimi storitvami, kjer so že Volvo, General Motors in Renault-Nissan-Mitsubishi. Sprva so bili proizvajalci skeptični do tehnoloških velikanov, ki bi tako pridobili kopico informacij o strankah, a po drugi strani sedaj ugotavljajo, da vključitev Googlovih (ali drugih) sistemov predstavlja konkurenčno prednost, ki je kupcem všeč.

Toda - Ford že ima svoj operacijski sistem za razvedrilno-informacijske sisteme v vozilih. Sync 4, kot se imenuje, najdemo v najnovejših in najdražjih modelih, denimo Mustang Mach-E. Sync trenutno uporablja Blackberry QNX OS, ki se bo leta 2023 prestavil na Android, zato bo Sync v trenutni obliki nehal obstajati. Spremembo bodo zagotovo pod pokrovom, ni pa nujno, da bodo tudi na površini. Android je namreč možno prilagoditi, da je videti tako kot Sycn (ali karkoli drugega).

Ne pozabimo pa, da so Google in Ford v preteklosti že povezovali. Pred šestimi leti je kazalo, da bosta podjetji začeli intenzivno sodelovati na področju avtonomnih vozil, pa potem iz vsega skupaj sicer ni bilo nič. Kako je videti Googlov sistem v avtomobilih v praksi, pa si lahko ogledamo na primerih Polestar 2.