FCC: Upoštevati DNT ni obvezno

Matej Huš

8. nov 2015 ob 16:41:49

Nastavitev Do-Not-Track (DNT), ki jo je leta 2011 predlagala Mozilla, se je do danes lepo razširila po vseh brskalnikih, a kaj ko je spletnim stranem ni treba spoštovati. Upoštevanje je namreč prostovoljno in bo tako tudi ostalo. Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije je zavrnila poziv organizacije Consumer Watchdog, naj največji ponudniki storitev (npr. Google, Yahoo, Facebook, Netflix ipd.) obvezno upoštevajo DNT. Zdi se, da bo DNT ostal bolj ali manj mrtva črka na papirju.

Zamisel DNT je plemenita - uporabniki v brskalniku vključijo zastavico DNT, ki jo brskalnik potem posreduje vsem spletnim stranem, s čimer jim pove, da obiskovalec ne želi sledenja. V preteklosti je veliko prahu dvignil Internet Explorer 10, ki je imel DNT privzeto vključen, zaradi česar so ga številne strani in storitve ignorirale. Utemeljitev je do neke mere logična - DNT mora izražati zavestno voljo in izbiro, če pa je privzeto vključen vse od namestitve brskalnike, pa seveda ta namen izgubi. In še danes večina spletnih strani DNT ignorira, izjeme pa so redke.

Pri Consumer Watchdog so se sklicevali na člen, ki regulira ponudnike širokopasovnega dostopa do interneta. Trdili so, da so v zelo podobnem položaju tudi veliki ponudniki vsebin, ki jih skorajda že lahko štejemo za infrastrukturo (navsezadnje je internet brez Googla bistveno manj uporaben). FCC je zahtevo zavrnila z utemeljitvijo, da regulacija širokopasovnega dostopa do interneta in njegova uvrstitev med t. i. common carrier service ne pomeni, da bodo regulirali tudi ponudnike storitev in vsebino na internetu.