Funkcija Do Not Track se poslavlja

Matej Huš

8. feb 2019 ob 13:44:49

Zamišljena je bila idealistično, a se po osmih letih očitno poslavlja. Funkcija Do not track (DNT), ki jo je leta 2011 predlagala Mozilla in so jo kasneje posvojili vsi brskalniki, je imela plemenit namen. Uporabnik bi z njo spletnim stranem poslal informacijo, da ne želi sledenja za namene oglaševanja, oglaševalci pa bi jo prostovoljno spoštovali. Toda idealizem je trčil ob denar, ki ga oglaševalci služijo.

Da je funkcija DNT večidel neuporabna, smo kmalu videli. Večina uporabnikov interneta sploh ni vedela zanjo in je pustila privzete nastavitve, torej izključeno funkcijo. Dobra četrtina, ki pa jo je uporabljala, je bila prepuščena dobri volji upravljavcev spletnih strani. Ti so se namreč povsem svobodno odločali, ali jo bodo spoštovali - večinoma je niso.

Zadnja Applova poteza kaže
, da so DNT res šteti dnevi. V novih verzijah brskalnika Safari namreč DNT ne bo več. Že minuli mesec pa je skupina pri W3C nehala delati na DNT. Kakšne posebne škode ne bo, ker DNT nikoli ni prav za res deloval. Eno izmed lepih priložnosti, da bi izsilili njegovo spoštovanje, je EU zamudila z GDPR-jem. Tako se funkcija, ki ima za seboj precej bizarno zgodovino - Microsoft je sprožil pogrom, ko je svoj čas v Internet Explorerju DNT privzeto vključil, zaradi česar jo je veliko strani nehalo upoštevati, Microsoftove strani pa so jo že od samega začetka ignorirale - tiho in brez velikega pompa poslavlja.