Apache ignorira zastavico DNT v Internet Explorerju 10

Matej Huš

9. sep 2012 ob 15:50:02

Lani smo prvikrat poročali o novosti, ki jo vpeljala Mozilla in se je do danes dobro prijela. Gre seveda za zloglasno funkcijo DNT (do not track), ki je v brskalniku lahko vključena ali izključena. Če brskalnik dvigne zastavico DNT, potem oglaševalci na spletni strani obiskovalcem ne smejo slediti (s pomočjo piškotkov, persistent storagea ali kako drugače). Podporo standardu so napovedali vsi vodilni proizvajalci brskalnikov, oglaševalci pa so se zavezali, da bodo DNT upoštevali, nadzor pa bo vršila ameriška Zvezna trgovina za trgovino (FTC). Stvari pa so se zapletle z Internet Explorerjem 10, ki zastavico DNT dvigne že s privzetimi nastavitvami.

Mozilla namreč vztraja, da to ni v skladu z načeli, ki jih DNT zasleduje. DNT so izumili kot posebno stikalo, ki ga uporabnik vključi, da eksplicitno pokaže svojo voljo, naj mu ne sledijo. Če uporabnik ničesar ne izbere, potem brskalnik ne bi smel komunicirati oznake DNT. V tem primeru namreč DNT ne izkazuje uporabnikove odločitve, zato je brezpredmeten. Stvar je šla celo tako daleč, da so se pojavljale interpretacije, da bi morale strani in oglaševalci zastavico DNT namerno ignorirati, če zaznajo brskalnik Internet Explorer 10 (vsak brskalnik pusti informacijo o svoji identiteti). Vprašanje, ali privzeto izklopljen DNT torej izraža uporabnikovo voljo ali ne, ni dobilo odgovora.

Kakorkoli že, nova verzija Apacheja sledi prav tem zgledom. Če zazna, da uporabnik uporablja Internet Explorer 10, bo nastavitev DNT ignorirala. Kot so dejali razvijalci, Apache ne bo toleriral zlorabe standardov, kar je po njihovem mnenju privzeta vključitev DNT. Njegova naloga naj bi bila izkaz volje, ki je drugačna od večinske (tu torej že najdemo indice, kaj avtorji verjamejo, da si uporabniki želijo: sledenje), in Internet Explorer 10 tega ne spoštuje. Seveda imajo problem tudi uporabniki IE, ki DNT poznajo in bi zavestno želeli njegovo uporabo. Njihova želja bo prezrta. Pri tem ne zdrži niti razlaga, da uporabniki ne vedo, kaj DNT je ali kakšno nastavitev imajo izbrano, saj Internet Explorer 10 ob hitri namestitvi (Express Install) resda ne omogoča izbire DNT, a na zaslonu jasno izpiše, da bo DNT vključen. Prav to ponavlja tudi Microsoft in zatrjuje, da se zavzemajo za spoštovanje zasebnosti, zato je DNT tudi privzeto vključen.

Kakšna mora biti privzeta vrednost, standard sprva ni določal, vsaj ne do javne objave Microsoftove namere o privzetem vklopu. Praktično takoj po tem ga je delovna skupina na hitro spremenila, celo brez rabe rednega postopka. Podporo spremembi so izkazali Ameriška zveza spletnih oglaševalcev (pričakovano), fundacija Apache ter Mozilla (pričakovano, a nekoliko nenavadno). Za Mozillo sicer vemo, da živi od (Googlovega) oglaševalskega denarja.