Yahoo ignorira DNT

Matej Huš

2. maj 2014 ob 19:54:36

Yahoo je naslednji spletni velikan, ki se je odločil povsem ignorirati zastavico DNT (Do Not Track, ne sledi), ki jo vaš brskalnik posreduje strani, kadar želite, da vam ta ne sledi s piškotki. Ker spletnih strani nihče ne zavezuje, da morajo to početi, je podpora DNT že od nekdaj slaba. Google in Facebook sta se že lani odločila, da bosta DNT enostavno ignorirala. Tudi Yahoo bo storil enako.

V pojasnilu so zapisali, da želijo uporabnikom ponuditi vsakemu posebej prilagojeno (personalizirano) uporabniško izkušnjo, kar je ob upoštevanju DNT seveda nemogoče. Dodajajo, da DNT ni enoten standard, ki bi enostavno in učinkovito urejal zasebnost, zato ga nima smisla upoštevati. Kdor želi kaj posebej nastaviti, mora to storiti prek Yahoojeve strani.

Kam vodi DNT, smo se spraševali že pred časom. Posebej veliko preglavic je povzročil Microsoft, ki je v Internet Explorer 10 privzeto nastavil DNT, kar je povzročilo veliko hude krvi. Spletne strani trdijo, da mora DNT odražati izbiro in voljo uporabnika, ki ga mora sam nastaviti ob namestitvi. Če je DNT privzeto vključen, vse skupaj nima smisla. Zato tudi Yahoo že od predlani ignorira DNT v IE10.

Da je DNT obsojen na propad, je pravzaprav jasno vsem. Iluzorno je pričakovati, da strani ne bodo zbirale podatkov o nas in nas obdarile s piškotki samo zato, ker jih lepo prosimo. Navsezadnje od tega živijo, DNT pa je v praksi popolnoma nemogoče uveljavljati in kršitve sankcionirati. DNT bo torej šel po poti svojega predhodnika P3P (Platform for Privacy Preferences Project) neposredno na smetišče zgodovine.

Orodja za preprečevanje sledenja in prikazovanja reklam seveda obstajajo (izklop piškotkov, AdBlock, lahko celo Tor), a pri tem je treba imeti v mislih tudi dejstvo, da veliko večino strani financirajo prav oglasi. Brez njih bi velik vsebinski del interneta ugasnil.