Sumljivi rezultati tudi pri Oplovih dizlih

Matej Huš

24. okt 2015 ob 16:53:22

V aferi z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov, ki se počasi umirja, smo dobili indice, da bi poleg vozil iz skupine Volkswagen - torej znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat - utegnil goljufati tudi Opel. Visoka strokovna šola v švicarskem Bernu je namreč na zaprosilo nemške okoljevarstvene organizacije DUH (Deutsche Umwethilfe) merila izpuste Opel Zafire z motorjem 1,6 CDTi in dobila nekaj zelo sumljivih rezultatov. Opel vsakršne nepravilnosti zanika.

Kot vemo sedaj, velika večina dizelskih motorjev pri normalni rabi v okolje izpušča več dušikovih oksidov kot na testih. To je zaskrbljujoče, a ni nelegalno. Zakonodaja namreč zahteva, da so na testu NEDC izmerjeni izpusti NOx v EU pod mejo 80 mg/km. Vozila iz skupine Volkswagen so sporna zato, ker uporabljajo aktivno tehnologijo, ki zazna, kdaj je vozilo na testu, in samo tedaj vklopi sisteme za zmanjševanje izpustov, sicer pa so ti izključeni. Zato tudi ne uporabljajo selektivne katalitske redukcije z dodatkom AdBlue. Ostala vozila, ki to tehnologijo uporabljajo, med testi delujejo na enak način kot med običajno vožnjo.

Novi rezultati meritev pa kažejo, da se tudi v Oplovi Zafiri dogaja nekaj čudnega. Ko so jo posadili na valje s sprednjimi kolesi in pognali test, so bili izpusti v mejah dovoljenega. Ko so preklopili na štirikolesni pogon in na valje postavili vsa štiri kolesa in ne le prednje osi, pa so izpusti v sicer identičnih pogojih poskočili za dva- do štirikrat. V DUH in na bernski visoki šoli špekulirajo, kaj bi utegnil biti razlog za takšno povišanje izpustov zgolj zaradi spremembe števila pogonskih osi. Dejstvo je, da se normirani test NEDC opravlja z eno pogonsko osjo. Tudi Axel Friedrich iz Mednarodnega odbora za čist transport (ICCT) pravi, da ne vidi nobenega tehničnega razloga za povišanje izpustov in da je edina možna razlaga, da sistem v primeru vrtenja vseh štirih koles sklene, da ni na testu in izključi doziranje AdBlue oziroma spremeni režim delovanja.

DUH je že napovedal dodatne teste. V Oplu so se na trditve hitro odzvali in odločno zanikali kakršnekoli manipulacije s sistemom za izpuste. Njihovi tiskovni predstavnik Ulrich Weber je dejal, da so tudi sami izvedli teste z istim modelom in da so ti pokazali, da so izpusti v skladu z normativi.