Tudi Japonci ugotovili, da so izpusti dušikovih oksidov na cestah višji kot v laboratorijih

Matej Huš

4. mar 2016 ob 21:53:51

Po izbruhu afere s Volkswagnovim goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov iz dizelskih motorjev so države po vsem svetu začele podrobno testirati, koliko znašajo emisije pri dejanski vožnji v primerjavi z laboratorijskimi. Povsod ugotavljajo, da so predpisani testi, ki jih morajo vozila opraviti v laboratoriju pred odobritvijo, neživljenjski in da podcenjujejo izpuste pri normalni rabi. Japonci so te dni ugotovili isto, pišeta The Japan Times in The Wall Street Journal.

Japonsko prometno ministrstvo je sporočilo, da bodo v prihodnosti izpuste preverjali tudi pri obnašanju novih vozil na cesti, saj so testi pokazali, da so izpusti v laboratoriju pet- do desetkrat nižji kot med normalnim obratovanjem. Preizkusili so šest dizelskih modelov in ugotovili, da Toyota Hiace, Land Cruiser Prado in Nissan X-Trail izpuščajo 10-krat več dušikovih oksidov, kot so pokazali laboratorijski testi za homologacijo. Mitsubishi Delica D:5 je mejo prekoračil za petkrat, medtem ko so bili izpusti Mazde CX-5 in Mazde2 (Demio) v skladu z normativi, kar dokazuje, da je to mogoče. V vozilih niso odkrili nobene programske opreme za goljufanje. Odstopanja so posledica optimizacij motorjev za vnaprej predpisan in dobro poznan laboratorijski test, medtem ko so pogoji na cestah seveda bistveno drugačni. Zaradi tega tudi ne bo sankcij in bodo vozila obdržala vse svoje certifikate in homologacije.

Podobne teste so za druga vozila izvedli tudi v Franciji, Nemčiji, Indiji in ZDA ter povsod ugotovili, da so na cesti izpusti višji od predpisanih. Kar se tiče Volkswagnovih motorjev, pa bodo v Sloveniji v naslednjih tednih začeli vpoklice vozil. Večina dizelskih motorjev bo dobila programsko nadgradnjo, 1,6-litrski pa še posebno mrežico za boljše mešanje zraka. Novi podatki tudi kažejo, da je Volkswagnov nekdanji izvršni direktor že leta 2014 spregledal nastajajočo afero z izpusti.