V Firefox prihajajo reklame

Matej Huš

12. feb 2014 ob 20:45:31

Ni skrivnost, da ima Mozilla vse od prihoda Googlovega Chroma težave s svojim poslovnim modelom, ki je skoraj v celoti odvisen od Googla. Glavni vir prihodkov je denar, ki ga Mozilla dobi od Googla v zameno za to, da je v Firefoxu privzeta domača stran Googlov iskalnik. Za zdaj v Mountain Viewu pogodbe o financiranju še podaljšujejo, ker tudi Googlu ustreza, da je na trgu brskalnikov konkurenca, ker bi bil v nasprotnem primeru pod še strožjim nadzorom regulatorjev trga (kot na primer Microsoft zaradi svojega operacijskega sistema), a v Mozilli se pripravljajo tudi na morebiten izpad teh prihodkov. Eni izmed dodatnih prihodkov bodo tudi reklame.

Ko prvič zaženete sveže nameščeni Firefox in odprete nov zavihek, je prikazano okno zelo prazno. Kmalu pa bodo tam reklame. Mozilla bo začela program Directory Tiles, ki bo ploščice na strani že ob prvem zagonu napolnil. Sedaj se namreč napolnijo šele z brskanjem, ko Firefox tja razporedi najpogosteje obiskane strani. Odslej bodo tam Mozilline spletne strani, nekaj najpopularnejših strani na geografskem območju uporabnika in reklame. Slednje bodo jasno označene, a vseeno - reklame. Sčasoma bodo izginile, ko se bodo ploščice napolnile s priljubljenimi stranmi, kot se to zgodi že sedaj, tako da vpliv na uporabniško izkušnjo ne bo prevelik.

Mozilla celo pravi, da bo novost prinesla dodano vrednost za uporabnike. Hkrati pa bo koristila tudi Mozilli, saj bo poskrbela za "večjo raznolikost in vzdržnost projekta". Z drugimi besedami: nekaj bodo poskusili zaslužiti.