Firefox naposled ne bo dobil reklam

Matej Huš

10. maj 2014 ob 17:40:42

Mozilla je sporočila, da se ne bodo uresničile februarske napovedi, da bo Firefox dobil reklame. Tedaj je namreč precej bojazni povzročila napoved, ki so jo številni napačno razumeli. Mozilla je bila namreč napovedala, da bo prodajala oglasni prostor v praznem oknu, ki se prikaže z odprtjem novega zavihka. To bi bilo mogoče le na začetku, ko je Firefox nameščen sveže, kasneje pa bi si uporabnik lahko sam nastavil, katere hitre povezave oziroma bližnjice želi imeti.

Razlog je bil seveda finančne narave, saj Mozilla išče načine, kako zmanjšati svojo odvisnost od Googla. Prihodki od Googla, ker je njegov iskalnik privzeta izbira tudi v Firefoxu, so namreč previsoka postavka, njena prihodnost pa je zaradi Googlovega lastnega brskalnika postavljena pod vprašaj. Za zdaj Googlu stanje še ustreza, a zagotovil ni.

Ideja o vključitvi oglasov v okno za nov zavihek ni nova, saj to že od nekdaj počne Opera. Tudi ta omogoča prilagoditev po želji, medtem ko se po sveži namestitvi prikažejo povezave sponzorjev.

Mozilla se je sedaj odločila, da se tega ne bodo šli. Podpredsednik Johnathan Nightingale je povedal, da številni niso razumeli opisa novosti in so se neupravičeno bali, da bodo Firefox preplavili oglasi. Zato ne bodo prodajali tega prostora, ampak ga bodo poizkusili izkoristiti tako, da bodo imeli uporabniki čim več od njega. Ponujene povezave bodo čim bolj koristne - mešanica Mozillinih strani in drugih uporabnih strani na internet - ne bodo pa prejemali nobenih plačil za njihovo vključitev.