Francija: pravica do pozabe mora zajemati cel svet

Matej Huš

21. sep 2015 ob 20:04:59

Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL - Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) je odločil, da mora Google pravico do pozabe razširiti na vse svoje domene, ne le evropske. Gre za posledico lanske razsodbe evropskega sodišča, da ima vsak posameznik od iskalnikov pravico zahtevati umik povezav do strani, ki ga poimensko omenjajo, če so podatki netočni, nerelevantni ali pretirano osebni. Google je namreč po evropski zakonodaji upravljavec osebnih podatkov, kar prinaša številne obveznosti.

Google se je moral v Evropi ukloniti in pravico do pozabe že izvaja. Umik povezav med iskalnimi rezultati pa je omejen le na iskanje prek evropskih domen (recimo google.si, google.fr), medtem ko mednarodni google.com in nacionalne strani držav izven EU vrnejo nefiltrirane rezultate. Delovna skupina iz 29. člena je Google že lani obvestila, da bo moral v skladu s smernicami in tolmačenjem zakonodaje pravico do pozabe za evropske državljane razširiti na cel svet. Maja letos je Francija od Googla zahtevala isto, a se je Google pritožil. Trdil je, da Francija s tem želi uveljavljati svojo zakonodajo izven svojih meja, kar seveda ni mogoče.

CNIL je preučil posledice ukrepa in Googlovo pritožbo zavrnil. Sporočili so, da Francija zahteva le, da Google spoštuje francosko zakonodajo na francoskem ozemlju in glede francoskih državljanov. Vse variante Googla, ki so dostopne v Franciji, morajo upoštevati pravico do pozabe. Če bi obveljala Googlova, bi bilo mogoče ukrep enostavno obiti z iskanjem po mednarodni verziji Googla, kar bi izpodjedlo namen zakona. Dodaja, da ne gre za brisanje informacij, saj so te na internetu še vedno dostopne. Zahtevajo le umik iz iskalnih rezultatov, kadar iščemo izključno po imenu in priimku osebe. Če Google odločbe ne bo upošteval, bo CNIL začel postopek za izrek sankcij in globe.

CNIL ima sicer precej šibke pristojnosti, saj lahko izreka globe v višini do 150.000 evrov. Google lahko odločbi ugovarja na francoskem sodišču in potencialno zgodbo pripelje do evropskega sodišča. Če se bo tako odločil, bo bitka še dolga, rezultat pa negotov.