Francija od Googla terja globalno pravico do pozabe

Matej Huš

12. jun 2015 ob 20:43:30

Francoski informacijski pooblaščenec CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes) od Googla zahteva, da pravico do pozabe za francoske državljane razširi na cel svet. Trenutno velja namreč le na lokalnih verzijah iskalnika, ki jih pretežno uporabljajo državljani EU.

Spomnimo, da je minilo dobro leto od odločitve Sodišča Evropske unije, da morajo iskalniki na zahtevo posameznika iz iskalnih rezultatov odstraniti povezave do člankov, ki se nanašajo nanj. To je upravičeno v primeru, ko so v članku podane informacije netočne, irelevantne ali pretirano osebni podatki. Dokaze mora predložiti posameznik, Google in ostali iskalniki pa trenutno o zahtevkih presojajo sami, kar jim povzroča veliko stroškov in dela, zato si prizadevajo za delegiranje tega dela kakšni neodvisni zunanji organizaciji.

Google je zahteve izvedel tako, da zadetke cenzurirajo le na lokalnih evropskih straneh, medtem ko se v tujini (in tudi v EU pri uporabi mednarodne strani) prikazujejo polni necenzurirani rezultati. Že lani je delovna skupina iz 29. člena sprejela tolmačenje sodbe, da se mora pravica do pozabe nanašati na cel svet, ko gre za Evropejce. CNIL je prvi državni regulator, ki je sledil temu in od Googla zahteval isto. CNIL je prejel več sto pritožb posameznikov, ker Google ni odstranil povezav do člankov o njih z vseh svojih verzij iskalnika.

Sedaj ima Google 15 dni časa, da spremeni izvedbo tako, da bo pozaba veljala za cel svet, sicer bo CNIL začel formalne postopke za izrek sankcij.