Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet

Matej Huš

27. nov 2014 ob 11:23:45

Delovna skupina iz 29. člena je sprejela smernice za uveljavljanje pravice do pozabe v praksi, ki med drugim Googlu ter ostalim iskalnikom nalagajo razširitev pravice na celi svet.

Gre za tolmačenje sodbe Sodišča Evropske unije, ki je prinesla pravico do pozabe. Po njej ima posameznik pravico od iskalnikov terjati odstranitev povezav do člankov, ki govorijo o njem, če se z vsebino ne strinja. Google in druščina so glasno protestirali, a jim ni preostali nič drugega kot spoštovati odločitev.

Google se vseeno upira na vse legalne načine. Pri iskanju po osebnih imenih iskalnik izpiše, da so rezultate mogoče nepopolni. Hkrati so pozabo omejili na Googlove lokalizirane strani za države EU, medtem ko so v tujini in na osnovni strani google.com rezultati iskanja nedotaknjeni. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je naročil celo mnenje posebnega strokovnega sveta, ki bo do prihodnjega leta Googlu pripravil izhodišča za spoštovanje sodbe.

Delovna skupina iz 29. člena je sedaj sprejela tolmačenje, da mora Google poskrbeti, da se pravica do pozabe izvaja tudi na spletni strani google.com, ki je dostopna s celega sveta. Zapisali so, da ni upravičeno pričakovati, da bodo uporabniki obiskovali le lokalizirane strani, zato gre pri izpustitvi mednarodne strani iz seznama pozabljanja za izigravanje zakonodaje. Tolmačenje omenjene skupine sicer ni pravno zavezujoče, a kaže na poenotenje informacijskih pooblaščencev v državah EU, ki imajo na lokalni ravni možnost preganjanja Googla zaradi kršitev. Zato je pričakovati, da bo Google nasvet upošteval. Pozabljanje sicer odlično funkcionira, saj Google do maja letos prejel 174 tisoč zahtevkov za odstranitev 600 tisoč povezav, izmed katerih so spoštovali 41 odstotkov zahtevkov.