Intel uradno izdal Skylake

Matej Huš

3. sep 2015 ob 19:03:45

Intelovi procesorji iz družine Skylake so po nekajmesečni zamudi tudi uradno izšli, čeprav sta prva primerka na plano pokukala že pred mesecem dni. Procesorji Skylake so tako kot Broadwell zgrajeni v 14-nm tehnologiji, isto pa bo veljalo tudi za naslednike Kaby Lake. Glavne odlike Skylaka so večja računska moč (tako v splošnem kakor v grafičnem delu) in nižja poraba energije.

Novi procesorji
za hibride, tablične računalnike in ultralahke prenosnike (linija Y) bodo imeli oznake Core m3, Core m5 in Core m7, izšel pa bo tudi en Pentium. Kakšnih bistveni razlik med prvimi tremi ne bo, saj bodo imeli vsi dve jedri (štiri niti), grafiko Intel HD 515, 4 MB L3 predpomnilnika in deklarirano porabo 4,5 W. Bistvena razlika bo v frekvenci, ki bo segala od 900 MHz do 1200 MHz. Poleg četverice (v m5 sta dva modela) je tu še Pentium, ki ima 2 MB L3, slabšo grafiko, višjo porabo porabo energije (6 W) in nima TurbaBoosta.

Za nekoliko zmogljivejše naprave je tu linija U, ki jo sestavljata Core i7 (štirje modeli) in Core i5 (štirje modeli). Vsi so dvojedrni, a imajo višje frekvence, boljšo grafiko (Intel HD 520 ali 540) in deklarirano porabo 15 W energije. Namenjeni so klasičnim prenosnim računalnikom.

Močnejšo linijo H sestavlja štirijedrni procesorji Core i7 s HyperThreadingom, štirijedrni Core i5 brez HyperThreadinga in dvojedrni procesor Core i3 s HyperThreadingom. Izšli bodo konec ali v začetku prihodnjega leta in bodo z grafiko Intel HD 530, sicer pa bodo podobni Xeoni E3. Edina večja razlika je podpora za ECC. Predpomnilniak imajo 8 MB, 6 MB ali 3 MB, odvisno od modela.

Poleg tega najdemo še kopico procesorjev, ki so namenjeni rabi v namiznih računalnikih - dva iz navijaške serije K smo predstavili že minuli mesec. V liniji S so procesorji s porabo 65 W (oziroma 47 W), za varčnejše pa so namenjeni v liniji T. V obeh najdemo štiri in dvojedrne procesorje s HyperThreadingom in brez njega.