Za zdaj konec Intelovega ritma tik-tak

Matej Huš

16. jul 2015 ob 08:55:04

Intel že od leta 2007 nove družine procesorjev predstavlja v ritmu tik tak; to pomeni, da v prvi generaciji (tik) izvedejo prehod na manjšo litografijo brez večjih arhitekturnih sprememb, v naslednji generaciji pa na litografiji iste velikosti arhitekturo znatno izboljšajo (tak). Zmanjševanje litografije postaja čedalje težje, zato bo vsaj na trenutni litografiji sledila še tretja generacija. Dobili smo tik-tak-tok.

Prvi procesorji v 14 nm so bili iz družine Broadwell, sedaj pa jim bo sledila družina Skylake. Pričakovali so, da bo naslednja družina Cannonlake zgrajena že v 10 nm, a se to še ne bo zgodilo. Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je potrdil, da je prehod s 14 nm na 10 nm težji od pričakovanj, zato bo naslednja družina Kaby Lake, o kateri sicer še ni veliko znanega, še vedno v 14 nm. Cannonlake pa so prestavili iz leta 2016 v drugo polovico leta 2017.

Ali to pomeni smrt Moorovega zakona? Skeptiki jo napovedujejo že vrsto let, pa so inženirji vsakokrat našli rešitve in nove trike, ki so njegovo veljavnost še podaljšale. Tudi 10 nm ne bo konec razvoja, saj smo minuli teden videli primerek prvega čipa v 7-nm tehnologiji, zagotovo pa bodo preboji v prihodnosti težji. In utegne se zgoditi, da bo povečevanje zmogljivosti počasnejše od napovedi Moorovega zakona.