Namizni procesorji Kaby Lake so tu

Matej Huš

3. jan 2017 ob 20:16:58

Prispeli so Intelovi procesorji sedme generacije Core za namizne računalnike. Medtem ko smo prve primerke Kaby Lake za prenosnike ugledali že septembra minulega leta, smo morali na uradno splavitev namiznih bratcev počakati do CES-a 2017 danes. Za zdaj so predstavili le štiri- in dvojedrnike.

Za začetek povejmo, da je s Kaby Lakom konec uveljavljenega ritma tik-tak, ko je Intel najprej zmanjšal litografijo, potem pa izdal novo generacijo. Kaby Lake je tretja generacija na 14-nm litografiji, ki je dala že Broadwell in Skylake. Intel pravi, da so izvedli številne optimizacije, a fizike se pretentati ne da. Še vedno je 14 nm enako 14 nm, pa čeprav jih Intel označuje kot '14nm Plus'. To oznako imajo, ker so do 300 MHz hitrejši od prejšnje generacije in imajo nekaj manjših arhitekturnih novosti, ki se nanašajo na grafični del, video, število vodil do procesorja in porabo energije. Intel v tej novi generaciji zagovarja predvsem večjo učinkovitost, ne pa povečevanje surove moči.

Intel pravi, da bodo procesorji Kaby Lake uspešno pokrili vse mogoče vrste uporabe, od najcenejših prenosnikov do zmogljivih delovnih postaj. Zato so izdali več serij: Y (4,5 W) so namenjeni napravam 2in1, U so namenjeni cenejšim prenosnikom (15 in 28 W), H so za dražje prenosnike (45 W) in S so namenjeni osebnim računalnikom in delovnim postajam. Najzmogljivejši predstavniki posameznega razreda (i3, i5 in i7) so tudi odklenjeni, da jih lahko navijemo. Podrobne specifikacije in cene posameznih modelov si lahko pogledate na sliki.

Že od daleč pa lahko zaključimo, da gre za eno izmed najmanj revolucionarnih družin. Pri najzmogljivejših modelih je Intel storil zgolj dvoje - malce dvignil takt in strojno podprl dekodiranje 4K videa. Intel Core i7-7700K je izvrsten čip, a izvrsten je bil že njegov predhodnik Intel Core i6-6700K. Novinec je le malo hitrejši, grafični čip Intel HD 630 pa je skoraj identičen Inetl HD 530. V novem računalniku se seveda splača kupiti Kaby Lake, medtem ko lastniki Skylake nimajo prav nobenega razloga za nadgradnjo. Intel je v tem segmentu še vedno svetlobna leta pred AMD-jem, a napredek se je resnično upočasnil do ledeniškega tempa. Upajmo, da bo AMD z Ryzenom vsaj malo razburkal ta trg.