Intelovi procesorji Skylake bodo zamudili

Matej Huš

17. feb 2015 ob 16:26:02

Nova generacija Intelovih procesorjev Skylake za namizne računalnike bo zamudila in bo izšla šele konec avgusta, so po neuradnih informacijah že sporočili svojim partnerjem. Procesorje in tudi pripadajoči vezni nabori serije 100 so bili napovedani za drugo četrtletje letos, a se pomikajo proti koncu tretjega, kar utegne vplivati tudi na prodajo računalnikov, ki se komajda pobira po več zaporednih četrtletjih pešanja.

V težavah so se znašli tudi sestavljavci računalnikov, ki so želeli novosti s procesorji Skylake pokazati že na tajvanskem Computexu, ki bo potekal prvi teden junija. Pričakuje se, da bo zaradi tega prodaja v drugem četrtletju slabša, saj bodo potencialni kupci raje počakali na prihod novih modelov avgusta.

Skylake bo sprva izdelan v 14 nm, kasnje pa v 10 nm. Sprva bo Skylake torej tak v ciklu tiktak, kar označuje novo arhitekturo. Prehod na manjši litografijo pa je tik in bo sledil kasneje z 10 nm. Skylake bo prinesel novo podnožje (Socket 1151) in do dvajset vodil za PCIe Gen3 ter več vhodov USB 3.0.

Zamuda ni posledica kakšnih nepričakovanih napak ali težav pri proizvodnji. Intel naj bi zgolj želel poskrbeti, da se izid ne bo prekrival z drugimi pomembnimi dogodki in da ne bo kanibaliziral prodaje drugih Intelovih izdelkov.

Čeprav so te novice za proizvajalce slabe, je treba biti pošten in povedati, da Intel ni nikdar obljubil izida v drugem letošnjem četrtletju. Ta datum se je začel omenjati zaradi zapisa na iz Intela pobegli interni PowerPointovi predstavitvi, Intel pa tudi ni nikoli protestiral proti omenjanju tega datuma. In ne, tudi zamude Intel uradno ni potrdil.