Intel bo upokojil znamko Core iX

Matej Huš

2. maj 2023 ob 14:11:58

Poldrugo desetletje po prvih procesorjih Core i7 se je intel odločil, da se bo od znamenite črke i poslovil. Naslednja družina procesorjev, ki ima delovno ime Meteor Lake, se bo imenovala drugače, so potrdili v podjetju. Kakšno bo novo ime, pa še niso razkrili, a neuradno se govori kar o Core.

O spremembi je prvi poročal Dylan Patel, ki je bil do novice kritičen. Ironično je dejal, da Intel rešuje problem upadajočega tržnega deleža, ki jih je presenetil po desetletjih prevladovanja na trgu, z ukinitvijo priljubljene blagovne znamke. Brez pametnega razloga bodo ukinili prepoznavno znamko, je dodal. Mediji so vest hitro pograbili, ko jo je potrdil Intelov tiskovni predstavnik Bernard Fernandes. Zapisal je, da so na prelomni točki, zato se obetajo spremembe, o katerih nas bodo pravočasno obvestili.

V bazi AOTS (Ashes of the Singularity) se je novi procesor pojavil pod oznako Intel Core Ultra 5 1003H. Procesorji Meteor Lake bodo na voljo v drugem letošnjem polletju, zato ni presenetljivo, da rezultati testov že curljajo na internet. Ali oznaka Ultra 5 predstavlja vrsto procesorja v družini in katere bodo še druge oznake, še ni jasno. Več lahko povemo o rezultatih, ki so bili primerljivi s procesorjem Core i7-12700 in UHD Graphics 770. A ker ne moremo neodvisno potrditi, da gre res za novo generacijo, je treba ta rezultat vzeti z zrnom soli. Kmalu je bil namreč - izbrisan.