Apple, Google, Intel in Adobe plačali 415 milijonov zaradi kartelnega nastopanja na trgu dela

Matej Huš

3. sep 2015 ob 18:29:58

Zaključila se je štiri leta trajajoča saga zaradi kartelnega dogovarjanja ameriških IT-velikanov, ki so z dogovorom, da drug drugemu ne bodo novačili in speljevali zaposlenih, svoje inženirje finančno oškodovali. Na prostem trgu brez podmiznih dogovorov bi bili morali ponuditi višje plače, da bi preprečili prebege h konkurence. Hkrati so jim s tem omejili karierno napredovanje in možnosti za strokovno rast, ki bi jih imeli na prostem rtgu. Zato bodo morali plačati 415 milijonov dolarjev, od česar bo šlo deset odstotkov za odvetniške stroške, preostanek pa 64.000 oškodovanim zaposlenim.

V kartelu so poleg naštetih sodelovali še Intuit, Pixar in Lucasfilm, ki so bili prav tako med obtoženimi strankami v postopku. Ta trojica se je kmalu poravnala s svojimi zaposlenimi in privolila v izplačilo 20 milijonov dolarjev odškodnine. Velika četverica pa je šla po sodni poti, čeprav je bilo vsem jasno, da bomo na koncu videli poravnavo. Lanski poravnavo v višini 325 milijonov dolarjev je sodnica Lucy Koh, ki jo poznamo iz sodnega postopka Apple proti Samsungu, zavrnila, ker je bila prenizka. To je utemeljila z besedami, da je minimalni sprejemljivi znesek 380 milijonov dolarjev, ki je glede na število zaposlenih primerljiv s prvo poravnavo Intuita, Pixarja in Lucasfilma.

V začetku tega leta je četverica ponudila 415 milijonov dolarjev, kar je sodnica sedaj sprejela. Nekoliko je pristrigla peruti le odvetnikom, ki so zahtevali 85 milijonov dolarjev za svoje stroške, a se ji je to zdelo preveč, zato je znesek razpolovila. K temu je treba prišteti še 5 milijonov dolarjev, ki so jih odvetniki dobili v prvi poravnavi s trojico. Vsak zaposleni pa bo iz poravnave dobil okrog 5700 dolarjev.